Почина първият човек, излязъл в открития космос

Почина първият човек, излязъл в открития космос

Почина първият човек, излязъл в открития космос

Първият космонавт, излязъл в открития космос - Алексей Леонов, почина на 85 години, съобщи ТАСС. В последните години Леонов е страдал от сериозно заболяване.

Той е един от основоположниците на руската космонавтика. Още през 1960 г. е избран за член на първия отряд на космонавтите на СССР. Седем години по-късно влиза в групата съветски космонавти, готвещи се за полет към Луната. Осъществява първото в историята на световната космонавтика излизане в открития космос по време на полета с космическия кораб "Восход 2" през 1965 година в екипаж с Павел Беляев.

 

Според някои данни това първо пребиваване е продължило 12 минути и 9 секунди, според други – 23 минути и 41 секунди. Две извънреди ситуации застрашават пряко живота на Леонов по време на този полет. След излизането в открито пространство, космическият му скафандър се издува толкова много, че се превръща в непреодолима пречка за обратното прибиране на космонавта през шлюза. Леонов успява да изпусне излишното налягане и да се завърне в космическия кораб. Малко преди приземяването на "Восход 2" пък отказва автоматичната система за ориентация. Беляев ръчно ориентира кораба и включва спирачния двигател. Космическият кораб се приземява в неразчетен район на 180 км северно от град Перм.

 

В периода 1970 – 1991 г. Леонов е заместник-началник на Центъра за подготовка на космонавти.

През юли 1975 Алексей Леонов извършва втория си космически полет на борда на „Союз 19“, съвместно с Валерий Кубасов. Леонов е командир на този полет, осъществен по програмата „Аполо – Союз“ с продължителност 5 денонощия, 22 часа, 30 минути и 51 секунди.

Той е известен също като художник, автор на картини на космически теми. Руският космонавт ще бъде погребан на мемориалното гробище в Митищи на 15 октомври.

 
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ