Разходете се из екзопланетите с новия сайт на НАСА

Разходете се из екзопланетите с новия сайт на НАСА

Разходете се из екзопланетите с новия сайт на НАСА

НАСА представи нов сайт, насочен към хората с интерес към екзопланетите, в който всеки може да бъде "космически турист" за колкото дълго поиска и да се разходи виртуално из повърхността на някоя от тях по начина, по който най-вероятно изглежда тази повърхност съгласно събраните до момента данни на космическата агенция и художествената реализация на илюстратори. 

Сайтът се казва The Exoplanet Travel Bureau и предлага поглед върху планетите извън нашата Слънчева система. Екзопланета, или извънслънчева планета, по принцип е планета, която се намира извън Слънчевата система (т. е. в орбита около друга звезда, а не Слънцето).

От 1992 г. насам учените са открили 3730 екзопланети, за които е потвърдено, че са такива, отбелязва Business Insider. До момента има и още 4496 "кандидати" за екзопланети според НАСА. Те се намират в 2783 завездни системи в Космоса. По-голямата част от тях, за съжаление, не са пригодни да бъдат среда за живот. Те са или твърде горещи, или твърде наситени с кислород, или пък радиоактивни.

Но все пак, екзопланетите остават интересни за любителите на космическите изследвания, които се надяват някой ден човечеството да си осигури "резервен изход", намирайки друга планета, където също да може да живее. 

Сайтът на НАСА е атрактивно направен и включва например т.нар. Галактика на ужасите (Galaxy of Horrors). Тя се състои от 6-те най-ужасяващи екзопланети, които НАСА досега е открила. Сред тях са планета, която е изяждана от собствената си звезда, далечен свят, който е наполовина дневноосветена лава и наполовина постоянен дълбок мрак, както и син свят, в който непрестанно вилнеят ветрове със скорост от 8600 км/ч, издухвайки встрани остри стъклени късове. 

Не по-малко "забавна" е Вселената на чудовищата (Universe of Monsters), в която пък екипи на НАСА са идентифицирали 6 планети. Те биха били чудесни домове за съществата от кошмарите ни - например TRAPPIST 1b, която е перфектната планета за върколаци - има 6 пълни Луни. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ