Този път стана: Петият опит за приземяване на Starship - успешен (видео)

Прототипът на кораба Starship на американската компания "SpaceX", предназначен за мисия до Марс, успешно се приземи при изпитание в Тексас, съобщиха световните агенции.

Поредният тестови полет на модела беше излъчван на живо в канала на компанията в YouTube. Starship SN15 излетя от стартовата площадка на компанията в района на Бока Чика в щата Тексас и се издигна на височина 10 километра. След това той извърши плавно кацане на площадката, разположена в близост до стартовия комплекс.

Предишният изпитателен полет на прототипа се състоя на 30 март, но апаратът се разби при кацане. В началото на този месец корабът успя да кацне вертикално, но след няколко минути се взриви.

Други две подобни изпитания, през декември 2020 г. и през февруари т.г. също завършиха с взривяване на прототипите при кацане.

Starship е космически кораб с дължина 120 метра и полезен товар от 100 тона, предназначена за пилотирани полети до Луната и Марс. Принадлежи към новото поколение тежки ракети-носители на SpaceX, които могат да бъдат използвани многократно.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ