Учени: Меркурий е най-близката планета до Земята

Учени: Меркурий е най-близката планета до Земята

Учени: Меркурий е най-близката планета до Земята

Американски астрономи демонстрираха, че Меркурий, а не Венера, е най-близката планета до Земята, пише сайтът Digital, цитирайки проучване, публикувано в научния журнал Physics Tоday.

Авторите на теорията твърдят, че начинът, по който измерваме разстоянието между планетите в нашата слънчева система, е грешен. За целта се използва средното разстояние от Земята до Слънцето, известно още като астрономическа единица(АЕ), което е приблизително 150 милиона километра. Ако Земята е на 1 АЕ от Слънцето, то Венера, която е на 0,72 АЕ от нашата звезда, е най-близката ни планета, на разстояние от 0,28 АЕ, което е най-малкото между които и да е две планети в Слънчевата система.

Проблемът в това изчисление според учените се крие във факта, че то не взема предвид периодите от време, в които планетите се отдалечават една от друга.

Новата формула, представена от астрономите, предлага усредняване на разстоянието между всички точки по орбитата на Замята и всяка точка по орбитата на другата планета. Периодът, в който Венера е най-близко до нашата планета, всъщност е не по-дълъг от този, в който двете се намират на противоположните страни на Слънцето - на разстояние от 1,72 АЕ. От друга страна Меркурий, който прави една пълна обиколка около слънцето на всеки 88 земни дни, е най-близката планета до Земята през по-голямата част от времето, на усреднено разстояние от 1,04 АЕ. За сравнение Венера е на усреднено разстояние от 1,14 АЕ, а Марс от 1,69 АЕ.

Именно това е причината мисиите до Марс, които шефът на SpaceX Илон Мъск иска да осъществи в близкото бъдеще, да бъдат практически невъзможни в големи периоди от време, когато Червената планета е на максимално разстояние от Земята.

„Казано с прости думи, усреднено Меркурий е по-близо до Земята от Венера, защото орбитата му е по-близо до Слънцето. През повечето време Меркурий е най-близкият съсед не само на Земята, но и на всяка друга от седемте планети в Слънчевата система“, пишат авторите на теорията.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ