Дарина Стоянова

Дарина Стоянова

Дарина Стоянова

Госпожо Стоянова, трябва ли да делим мениджърите на жени и мъже? Има ли мъжки и женски стил на управление и кой е по-ефективен?

- Вярвам, че определящи за стила на лидерство са характерът, опитът и професионализмът на човека, а не полът. Най-лошият шеф, който съм имала, беше жена. Имала съм и добър шеф жена. Но шефовете, на които съм се възхищавала и от които съм научила най-много, са били мъже. Това обаче е въпрос на съвместимост на характери, ценностна система, възгледи, цели.

Съществуват много стереотипи и предразсъдъци по отношение на женския и мъжкия стил на управление - "жените са по-емоционални", "мъжете са по-смели", "жените са по-нерешителни", "мъжете са по-нетърпеливи" и т.н. Да, мъжете и жените са различни, но нима ключът към добрия екип не е именно в разнообразието, в надграждането и съчетаването на различни характери?

- България добро място ли е за една жена да развие мениджърска кариера?

- Убедена съм, че България е отлично място за кариера на жени мениджъри. Надявам се, че все повече млади хора, които завършват образованието си в чужбина, ще се завръщат тук, за да градят своите семейства и кариери. Във всички сфери на бизнеса се отварят отлични възможности. Все повече фирми създават корпоративни политики, които подпомагат привличането и развитието на таланти. В България в много по-голяма степен в сравнение с други страни съществува равнопоставеност на половете и по отношение на заплащането и условията на труд. Заедно с моите колеги от Съвета на жените в бизнеса в България работим за създаването на благоприятен климат за кариерно развитие на все повече жени в бизнеса, имаме редица инициативи в тази посока, включително Лидерска академия за жени, стажантска програма, менторство от успешни жени топмениджъри и др.

Бих могла да дам пример и с моя екип, в който малко над половината от всички мениджърски позиции са заети от жени - изключително ефективни ръководители, които успешно съчетават ролята си на майка и съпруга с работата, която ги кара да се чувстват пълноценни и щастливи.

- Ако имате възможност да промените едно-единствено нещо, което би подобрило перспективите за всички жени в България, какво ще е то?

- Ако трябва да формулирам едно-единствено нещо, то е да се стимулират жените да съчетават майчинство с кариера, а не да избират между двете. Мисля, че младите майки трябва да бъдат подпомогнати в желанието им да останат активни, вместо да се откъснат от работата си и пазара на труда за две, три или повече години.

Тук ролята на държавата е да бъдат открити достатъчно на брой и много добри детски градини. Да бъдат дадени допълнителни финансови стимули на майките, ако те работят, а на работодателите - за въвеждането на съвременни гъвкави форми на работа. Младите майки биха могли да работят почасово и при гъвкаво работно време и така да съчетават най-прекрасното време на майчинството с работата, която също обичат и ги кара да се чувстват балансирани и пълноценни. Мисля, че ползите от това за младата жена, за семейството и обществото са очевидни.

"Престиж 96" АД е един от най-големите производители в хранително-вкусовата индустрия в България и пазарен лидер в категориите, в които оперира: бисквити, вафли и миникейкове. Компанията е създадена през 1996 г. във Велико Търново и вече повече от две десетилетия е пример за успешно предприемачество, отлична инвестиционна политика и търговска стратегия. Броят на служителите в компанията достига до 600 и превръща "Престиж 96" АД в един от най-големите работодатели във Велико Търново и региона. Благодарение на успешната си експортна експанзия продукти с марката на "Престиж" вече присъстват и в над 30 страни по света.

[[{"fid":"332478","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":889,"width":2537,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ