Яна Папардова: Целта ми е да провокирам хората да искат да направят промяна

Яна Папардова: Целта ми е да провокирам хората да искат да направят промяна

Яна Папардова: Целта ми е да провокирам хората да искат да направят промяна

Изследователският дух се проявява в постоянното търсене на нещо ново и различно, което може да се оптимизира, казва Яна Папардова, HR мениджър в „Schwarz IT България“. „Целта ми е да провокирам хората да водят дискусии и да искат да направят промяна. В ролята си на жена изследовател в HR управлението често се опитвам да съчетая умението си за анализ с чувствителност. Способността да комуникирам по по-мек и емпатичен начин често ми помага да създам по-спокойна и продуктивна работна среда, особено в индустрии като ИТ, където мъжете са мнозинство“, допълва тя.

„Schwarz IT България“ е дигиталното сърце на водещата световна ритейл група Schwarz. Групата обединява познатите в България вериги Lidl и Kaufland, компанията за рециклиране Pre Zero и компанията за производство Schwarz Produktion. „Schwarz IT България“ е един от централните доставчици на ИТ услуги, който предоставя ИТ инфраструктура, AI приложения, ИТ сигурност, платформи и софтуерни решения за четирите подразделения на световната ритейл група.

Q&A

„Човек не може да открие нови океани, ако се страхува да загуби брега от поглед“, казва френският писател Андре Жид. Споделяте ли това негово откровение и каква е личната ви философия за духа на откривателство като движеща сила в живота и работата?

Цитатът на Андре Жид е наистина вдъхновяващ, но лично аз споделям обратното мнение. За мен откритият океан не е задължително началото на път към изследователство. Смятам, че дълбокото проникване във вече известните области вместо безкрайното търсене на новото може да бъде изключително продуктивно и изисква специални умения и таланти.

Това е и философията, която следвам в работата си. Вярвам, че можем да бъдем креативни и успешни, като изучаваме и усъвършенстваме вече съществуващите знания и практики. Прилагайки този подход, често се оказваме в състояние да създадем нещо работещо и иновативно, като гледаме на познатите въпроси и проблеми от нов ъгъл.

Кои професионални стратегии са плод на изследователската черта в характера ви и как ви се отплаща през годините това качество?

Много труден въпрос. Често самата аз съм доста твърдоглава всезнайка, но винаги съм отворена към новите идеи и мнения. Тези две крайности ме дърпат напред и генерират висока скорост. Тази скорост ме държи будна и успешна през годините.

Как креативното и иновативното си партнират в полето на HR процесите и създаването на мотивираща и вдъхновяваща работна среда?

Въпреки че изглежда, че всичко е вече написано и регулирано, съществуват много възможности за внедряване на новаторски подходи и творчески решения. Мотивацията на служителите не е свързана само с финансови стимули. Те търсят смисъл в своята работа и желаят да бъдат част от нещо по-голямо. Тук влиза креативността – способността да се разглеждат проблемите и възможностите от нов ъгъл и да се намират нестандартни решения.

Иновативните HR процеси могат да включват инструменти и методи за оценка на работното място, които не само измерват производителността, но и насърчават развитието на уменията и креативността на служителите. Постигането на баланс между това да бъдеш регулаторен орган, а в същото време да си близо до хората, така че да си проводник на техните лични идеи и творчески подход, е доста тънка за ходене линия. Но когато се получи, резултатът е наистина прекрасен.

Кое е било най-голямото предизвикателство за вас и най-трудният за научаване урок в професионалната ви кариера?

Никога това, което си направил, не е достатъчно. Може да си много горд от себе си, може да си получил много поздравления и дори награди. Но винаги има неща, които може да се направят по-добре. Работата в сферата на човешките ресурси понякога може да бъде изключително сложна, тъй като хората имат различни потребности и очаквания. Този опит ме научи, че успехът невинаги означава универсално одобрение и че е важно да останем верни на своите ценности и цели дори ако не всички са съгласни с тях.

***

Бизнес визитка

Магистър по клинична и консултативна психология, Яна Папардова е изявен творчески и иновативен лидер. Новаторските подходи, които прилага в „Schwarz IT България“, допринасят за впечатляващите постижения на компанията и носят редица отличия за доставчика на ИТ решения за ритейл сектора. Последното от тях е Top Employer Certification за най-добър работодател за 2023 г. от световния Top Employers Institute – признание за изключителния принос на политиката и практиката на компанията в областта на човешките ресурси.

Материалът е част от седмото специално годишно издание „Жената е“, което може да бъде намерено в платформата за дигитално четене ZinZin и онлайн на manager.bg/списание

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ