Адв. Биляна Тончева: Все повече предприятия в България обмислят и въвеждат ˝зелени“ модели на управление

Адв. Биляна Тончева: Все повече предприятия в България обмислят и въвеждат ˝зелени“ модели на управление

Адв. Биляна Тончева: Все повече предприятия в България обмислят и въвеждат ˝зелени“ модели на управление

Най-добрата инвестиция е инвестицията в хората, вярва адв. Биляна Тончева, прокурист в „Еко Глоуб“. „За да изградиш и най-вече за да остане успешен твоят бизнес, трябва да имаш здрав и отговорен екип. Това важи за всички професионални сфери, но при нас – консултантите, е особено важно. Инвестирам в собственото си развитие и самоусъвършенстване, за да бъда вдъхновение за хората си и да им показвам, че няма невъзможни неща“, допълва тя.

„Еко Глоуб“ е единствената консултантска компания за европейско финансиране в България, която притежава лицензи за енергийно обследване. Занимава се с консултиране, подготовка и изпълнение на европейски проекти както в частния, така и в публичния сектор.

Q&A

„Не оставяйте непреобърнат камък, за да помогнете на клиентите си да реализират максимални печалби от инвестицията си“, съветва бизнесменът Артър Нилсен, основател на глобалната маркетингова агенция A.C. Nielsen Company. Споделяте ли подобно мнение и каква е вашата лична философия по отношение на работата с клиенти?

Абсолютно съм съгласна с този съвет. Вече повече от 16 години това е мотото на нашия екип. Моята лична философия се основава на няколко принципа, първият от които е индивидуалният подход. Съветвам екипа си добре да опознае всеки нов клиент. По този начин можем да предложим най-подходящата процедура с европейско финансиране на съответното предприятие, съобразно нуждите му от машини, оборудване или инвестиции в енергийна ефективност. „Еко Глоуб“ оценява стотици дружества, изготвя и подава десетки проекти, но аз се стремя да познавам лично хората, с които работим. Първият принцип обаче не може без втория – за да дадем най-правилния съвет, извършваме огромна по обем предварителна работа за оценка на предприятието по критериите на процедурата и съответно за вероятността представеният проект да получи одобрение. Благодарение на прецизната подготовка спечелените проекти с наша помощ са близо 100%. Трябва да уточня, че за цялата работа, която извършваме в „Еко Глоуб“, не искаме предварително заплащане – възнаграждението си получаваме, когато проектът на наш клиент бъде класиран сред одобрените. В този процес е задължително да има открито и прозрачно комуникиране, което е третият важен етап в работата ни. Затова винаги осигуряваме ясно и разбираемо разяснение на сложните процедури и запознаваме с възможните рискове за възвръщаемост на инвестициите. Резултатът идва при четвъртата стъпка – изграждане на дългосрочно партньорство в условия на доверие и стабилни отношения.

Консултирате бизнеса по пътя на „зеления“ преход, еврофондовете и възможностите за ново финансиране. Кои са най-големите професионални предизвикателства, които срещате в работата си?

Едно от най-големите предизвикателства пред нас като консултанти е да запознаваме бизнеса с възможностите на европейските програми. Мнозина не знаят какви средства и възможности предлагат европейските фондове и как да ги използват за собствените си проекти. Следва и сложна процедура за кандидатстване и одобрение на проекти. Изисква се задълбочено познание на правилата и трябва да се следят актуалните промени в законодателството. Необходимо е да се изследват пазарните нужди и възможности, да се определят целите и резултатите на проекта и да се изготви подходящо бюджетно предложение. Голямо предизвикателство е и управлението и отчитането на проектите. Нашите клиенти разчитат, че ще сме до тях на всеки етап, че ще подготвяме всички документи и че ще водим кореспонденция с управляващите органи за напредъка на проекта.

Как изглежда надеждната инвестиция в областта на енергийната ефективност и „зелено“ ли е бъдещето пред нас?

От досегашния си опит мога да споделя, че провеждането на обследване за енергийна ефективност в промишлените системи е индикация за отговорно отношение на ръководството на предприятието към използването на енергийните ресурси и опазването на околната среда. То е инструмент за получаване на представителна картина на показателите на енергопотреблението и за изготвяне на програма за икономия на енергия, която води към намалени разходи и повишена конкурентоспособност. Като една от малкото консултантски компании за европейско финансиране в България с лицензи за енергийно обследване в „Еко Глоуб“ можем да дадем най-точния съвет за инвестиции в енергийна ефективност. Радва ни фактът, че все повече предприятия в България обмислят и въвеждат „зелени“ модели на управление, „зелени“ източници на енергия, „зелени“ работни места. Затова мисля, че цветът на бъдещето е зеленият.

***

Бизнес визитка

Адв. Биляна Тончева е прокурист в консултантска компания „Еко Глоуб“ ООД от създаването ѝ през 2012 г. Професионалната ѝ кариера е свързана с проекти в областта на енергийната ефективност, която има приоритетно място в целите на Европейския съюз. Споделя, че за нея думата „био“ не е поза, а начин на живот.

Материалът е част от седмото специално годишно издание „Жената е“, което може да бъде намерено в платформата за дигитално четене ZinZin и онлайн на manager.bg/списание

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ