Ивелина Михалева: Едно от най-важните качества за всеки мениджър и инвеститор е правилната преценка за силните страни на хората

Ивелина Михалева: Едно от най-важните качества за всеки мениджър и инвеститор е правилната преценка за силните страни на хората

Ивелина Михалева: Едно от най-важните качества за всеки мениджър и инвеститор е правилната преценка за силните страни на хората

Един от неизменните професионални принципи на „Евро Геймс Технолоджи“ е да инвестира в иновациите и в потенциала на своите служители, споделя Ивелина Михалева, акционер в „Евро Геймс Технолоджи“.  „Инвестицията в хората и в иновациите винаги е била част от ДНК-то на „Евро Геймс Техноложди“. Тя е основен фактор в дългосрочната стратегия за развитие на компанията. Коректността, лоялността и инвестицията в дългосрочните партньорства, от друга страна, помогнаха на EGT да запази своите позиции дори в най-трудните периоди на повече от 20-годишната си история“, допълва тя.

Основана през 2002 г. в София, компанията „Евро Геймс Технолоджи“ (EGT) е международен производител на игрално оборудване. В рамките на няколко години EGT успява да достигне до ниво на абсолютен лидер в България и да се превърне в ключов играч на международния пазар на казино оборудване.

Q&A

„Инвестицията в знания носи най-добрата лихва“, твърди Бенджамин Франклин. Споделяте ли подобно мнение и каква е вашата лична философия по отношение на инвестирането в бизнес проектите, с които сте ангажирана?

Напълно споделям това виждане. То отразява философията, която следвам както в живота, така и във всеки бизнес проект, с който се захвана. Знанията играят изключително важна роля в абсолютно всичко, което правим всекидневно. Погрешно е обаче да се смята, че със завършването на университет или с придобиването на квалификация образованието приключва. Напротив, човек трябва да се стреми към самоусъвършенстване и усвояване на нови знания и умения през целия си живот. За мен като инвеститор е важно да разбирам проектите, с които се ангажирам, да имам критично мислене и да знам как да отсявам важната информация, която ще ми помогне при вземането на решения. Повечето знания невинаги ни гарантират вземане на по-добри решения, но със сигурност ни дават ценна преднина.

Коя е инвестицията, с която се гордеете най-силно? По отношение на себе си в какво инвестирате?

Най-често срещаното разбиране за инвестиция е това, което хората правят с парите си. Аз не бих казала, че съм най-горда с паричните си инвестиции – по-скоро на първо място поставям инвестициите в себе си. Те изискват много време, усилия, самоконтрол, ангажираност и желание да развиваш личността си и такива страни на своя характер, които се нуждаят от много допълнителна работа, а понякога дори не съществуват и трябва да се изградят от нулата. Да се стараеш всеки ден да бъдеш най-добрата версия на себе си. Може да звучи като клише, но аз вярвам, че само така можеш да си полезен на себе си и на семейството си и да се чувстваш наистина удовлетворен.

Друга важна инвестиция в живота са хората, които ни заобикалят. Връзките с хората са инвестиция най-вече на време, което е ограничен ресурс за всеки от нас, и поради тази причина правилното му управление се превръща в инструмент от изключителнo значение. Инвестициите във взаимоотношения идват под много форми. Първо е семейството, после са другите хора от обкръжението ни и накрая идва най-голямата единица – обществото, с което споделяме общи ценности. Всички материални инвестиции, както и резултатите от тях, идват едва след това.

Кое е било най-голямото предизвикателство за вас и най-трудният за научаване урок в професионалната ви кариера?

Определено възприемам предизвикателствата като нещо позитивно, защото именно те изграждат капацитет за устойчивост и те карат да достигаш нови лични лимити, често пъти дори неподозирани от теб самия. Най-големият урок за мен и същевременно една от най-значимите трудности, с които съм се сблъсквала, бе да се науча да приемам, че няма как всеки проект, с който се захвана, да се случи 100% по начина, по който си го представям. И още – че не е възможно всички проекти да бъдат еднакво успешни.

Най-сериозното предизвикателство, с което съм се справяла като мениджър и съм съумяла да превърна в най-голямата си настояща сила, е това да преценявам правилно кои са силните страни на един човек и къде той тежи на своето място. Смятам, че по принцип това е едно от най-важните качества за всеки мениджър и инвеститор.

Кой е водещият ви мотив в създаването на благотворителната фондация Mihaleva for Hope („Михалева за Надежда“) и какви са каузите, които подкрепяте?

Още от дете винаги съм мечтала да имам шанса да помагам и се радвам да споделя, че съм успявала да го правя – по един или друг начин. От тази гледна точка основаването на фондацията далеч не е началото на благотворителната дейност за мен, но една от главните ѝ цели е създаването на нещо по-голямо и устойчиво във времето, което да остане и след години. Приемам благотворителността като възможност да дадеш на нуждаещ се своята помощ, за да съумее да изгради по-доброто си бъдеще.

***

Бизнес визитка

Ивелина Михалева е акционер в „Евро Геймс Технолоджи“(ЕGТ) и един от нейните собственици с активно участие в управлението, като доскоро заема позицията ръководител направление „Бизнес развитие“ в дирекция „Международна дейност“. Друг неин успешен проект е строително-инвестиционната компания „ВАНП Инвест“. Официален представител е за България на чешкия производител на кристал и кристални продукти Preciosa. През 2020 г. основава фондация „Михалева за Надежда“ (Mihaleva for Hope), чиито основни цели са свързани с подобряване на живота на хората, търсещи подкрепа, чрез защита на техните права и морални ценности.

Материалът е част от седмото специално годишно издание „Жената е“, което може да бъде намерено в платформата за дигитално четене ZinZin и онлайн на manager.bg/списание

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ