Доротея Минчева: Личната ми инвестиция с най-голяма възвръщаемост е в образованието и надграждането ми

Доротея Минчева: Личната ми инвестиция с най-голяма възвръщаемост е в образованието и надграждането ми

Доротея Минчева: Личната ми инвестиция с най-голяма възвръщаемост е в образованието и надграждането ми

Инвестицията в изграждането на лични и професионални качества е непрекъснат процес, споделя Доротея Минчева, старши мениджър „Работодателска марка“ във Flutter International. „В ранна възраст осъзнах, че знанията и уменията са важни, но те вървят ръка за ръка с разгръщането на емпатия, комуникативност и способност за работа в екип. Добрите „меки“ умения стоят в основата на всеки успешен човек – те са толкова ценни, колкото и професионалните квалификации. Това ми е помогнало да създавам трайни и значими отношения, както и да бъда по-ефективна във всяка професионална роля“, пояснява Доротея Минчева.

Flutter International е част от Flutter Entertainment plc – един от глобалните лидери ​в сферата на iGaming и развлекателните услуги, управляващ някои от най-иновативните, разнородни и отличителни брандове в сектора. Българският офис на Flutter International се утвърждава като водещ технолoгичен хъб, който предоставя възможности за развитие на над 800 служители в сферата на технологиите и комуникацията с клиенти.

Q&A

„Цената е това, което плащате. Стойността е това, което получавате“, смята Уорън Бъфет по отношение на инвестициите. Споделяте ли тази мисъл и каква е вашата стратегия за инвестиране?

Смятам, че философията на Уорън Бъфет може да бъде разбирана и в контекста на инвестицията в образование, трупането и споделянето на знания. От такава гледна точка цената може да бъде финансова, времева или емоционална, но за сметка на това стойността, която бихме получили, е дългосрочна. Образованието може да изисква значителни финансови средства и време, но знанието и уменията, придобити чрез него, могат да подобрят кариерни перспективи, да открият нови възможности и да допринесат за личностно развитие. По мое мнение стратегията за инвестиране в образование би трябвало да включва внимателен подбор на образователни програми, ментори и източници на знания, които отговарят на индивидуалните ни цели и интереси.

Коя е личната ви инвестиция с най-голяма възвръщаемост?

Личната ми инвестиция с най-голяма възвръщаемост е инвестицията в образованието и развитието ми. За мен този процес не беше просто влагане на средства в академично обучение, а път на израстване и ангажимент както към институцията, така и към мен самата. Образованието открива път към нови идеи и изграждане на контакти, които на по-късен етап могат да повлияят на професионалния растеж, а придобитите знания са основата, върху която съм градила своята кариера. Всеки аспект от моето образование и надграждането му се е оказал ценен за професионалното ми пътешествие.

Какви конкретни мерки и програми предприемате, за да насърчите професионалното развитие на вашите служители?

В основата на културата на Flutter International стои стремежът да създадем среда, която стимулира и подкрепя непрекъснатото професионално и личностно развитие на служителите ни. На всеки един от тях осигуряваме индивидуален бюджет за професионално и личностно надграждане, който може да се използва за курсове и обучения според личния интерес. Компанията предлага и вътрешни програми за развиване на лидери, вътрешни обучения и семинари. Лично аз работя по проект за изграждане на менторска програма на локално ниво, в която всички служители на компанията в България ще имат възможност да се включат като ментор или ментий. Програмата има за цел да помогне на служителите да развият своите умения в сферата на социалната интелигентност, комуникация и екипност, да разширят мрежата си от контакти и да получат ценни насоки и съвети.

Как менторството и инвестициите в развитието на екипа ви си партнират с постигането на поставените бизнес цели?

На първо място те помагат на служителите да разширяват своите компетенции. Това от своя страна води до повишена ефективност и производителност. Също така развитието на екипа насърчава и креативното мислене в посока иновации и различни подходи. Когато човек има достъп до нови знания и перспективи, е по-склонен да генерира оригинални идеи. За екип като нашия креативността е от огромна важност. Чрез този подход стимулираме ангажираността на колегите, като им показваме, че компанията се грижи за техните нужди и им осигурява възможности за развитие.

***

Бизнес визитка

Доротея Минчева ръководи екип, фокусиран върху изграждането на работодателската марка на Flutter International в глобален план. Определя себе си като опитен и емпатичен лидер с 11-годишен опит в областта на управлението и развитието на екипи. Вярва, че магията в екипната работа се случва, когато хора с различни таланти и умения са обединени от обща цел.

Материалът е част от седмото специално годишно издание „Жената е“, което може да бъде намерено в платформата за дигитално четене ZinZin и онлайн на manager.bg/списание

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ