Марчела Абрашева

Марчела Абрашева

Марчела Абрашева

Госпожо Абрашева, трябва ли да делим мениджърите на жени и мъже? Има ли мъжки и женски стил на управление и кой е по-ефективен?

- Изкушавам се да отговоря с две "не", но картината е по-сложна. Като човек, който повече от двайсет години се занимава с изследване на обществените нагласи, ще потвърдя това, с което всички имаме и личен опит. Мениджърите биват възприемани различно не само според външния вид, възрастта и поведението си, но и според това дали са мъже, или жени. Знанията и професионалната компетентност са сферата, в която обективно разграничаването е най-малко - има можещи и недотам мениджъри и от двата пола. Но социалните умения и поведение се различават. Често най-успешните мениджъри чудесно се вписват тъкмо в традиционни ролеви очаквания за това как следва да се държи един истински мъж, респективно жена. Например клише е, че идеалната жена мениджър е дама с хармонично семейство, а мъжът мениджър излъчва сила и има хоби, доказващо природата му на победител и стабилния му характер. Културните стереотипи може да са по-силни от нас и невинаги това е лошо.

- За или против квотите жени-мъже в бизнеса сте?

- В началото бях против, сега не съм толкова сигурна. Има държави и индустрии, в които жените се борят все още за равнопоставеност и елементарно признание на факта, че някои от тях могат и искат да имат кариера, и то със същата траектория и скорост като мъжете. В тези случаи квотите помагат да се излезе от инерцията. Но те сами по себе си не гарантират нито социален баланс, нито по-добър мениджмънт.

- Според вас България добро място ли е за кариера на една жена мениджър?

- В България жените по традиция получават образование и работят наравно с мъжете. Вместо да се борим да имаме кариера, ние май се борим повече за лукса да нямаме и да си седим вкъщи със семейството. Шегата настрана, всички статистики сочат, че в нашата география жените присъстват на мениджърските етажи доста повече от средното за ЕС. Но в България въобще е трудно да бъдеш мениджър, особено в глобалните индустрии, независимо дали си мъж, или жена.

[[{"fid":"337656","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":69,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ

- Кое е клишето, с което трябва да се борите най-много?

- Идеята, че мъжете и жените мениджъри трябва да са представени еднакво навсякъде, иначе говорим за дискриминация. Има професии, които традиционно са по-типичен избор за жените и обратното. Това изобщо не значи, че не трябва да има равнопоставеност. Жените трябва да имат същите права и възможности и да бъдат окуражавани да се възползват.

- Слагате ли стафиди в сармите?

- Да. И в други манджи. Ще получа ли повече точки?

ЗАХАРИ КАРАБАШЛИЕВ

- Колко рано започва денят ви и как?

- Трудно ми е да функционирам преди 8 сутринта, така че - между 8 и 9 с чаша кафе и прелет над новините, наши и чужди.

- В какво вярвате?

- В общуването. В близките си хора и екипа, с който работя.

- Какво четете в момента?

- В моя случай вероятно въпросът трябва да е какво гледам вечер, защото обичам кино. Особено независимо и вън от потока, например Иран. В момента се опитвам да чета Fire and Fury за Доналд Тръмп, но май шоуто на Джон Оливър се справя по-добре по темата.

"Кантар ТНС" е водещата глобална компания за медийни и пазарни проучвания в рамките на WPP с офиси в над 80 страни. Компанията се фокусира върху иновативни изследвания и методики и консултира бизнеса за развитие и растеж. В групата на компанията за Югоизточна Европа са България, Румъния, Молдова, Сърбия, Черна гора, Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Словения и Хърватия. 

[[{"fid":"337658","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":877,"width":2536,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ