Жената е ...

Милена Виденова, изпълнителен директор на „Axpo Bulgaria“

Милена Виденова, изпълнителен директор на „Axpo Bulgaria“

Милена Виденова е изпълни­телен ди­ректор на „Axpo Bulgaria“ от началото на ав­густ 2020 г. Убедено споделя, че управлението като функция и стил не би могло да се категоризира като мъжко и женско. „При мен водещото при подбор, изграждане и развитие на екипа винаги е било дали това е най-добрият кандидат с най-подходящ опит, репутация и качества, а не дали е мъж или жена. Енергийната търговия е доминирана от мъже навсякъде по света. В екипа на „Axpo Bulgaria“ разпределението както на ниво ръководители на отдели, така и в целия екип е 50 на 50%“, допълва тя, чийто екип в София в момента наброява над 85 професионалисти.

„Axpo“ е най-големият производител на възобновяема енергия в Швейцария и международен лидер в търговията с енергия и търговията със слънчева и вятърна енергия. Компанията разработва иновативни енергийни решения, базирани на съвременни технологии за своите клиенти в около 40 държави в Европа, САЩ и Сингапур, а повече от 5 хил. служители на „Ахро“ съчетават своя професионален опит със страстта си към иновациите. Вече 15 години компанията, част от международната „Ахро Груп“ с централа в Швейцария, извършва търговски дейности в България с първоначален акцент върху електрическата енергия, а понастоящем – с допълнителен акцент върху газа заради възникването на нови газови пазари в Югоизточна Европа.

Милена Виденова вярва, че предприемчивостта и иновациите са движеща сила и ще продължават да са определящи за успеха на всеки бизнес. В трудни моменти има кураж да поеме отговорността, мобилизирайки както себе си, така и своя екип. „Моето бизнес ДНК е да изграждам трайни и устойчиви взаимноизгодни отношения и това винаги ми е помагало през годините на управление. Винаги виждам чашата наполовина пълна и вярвам, че ако работиш със страст, ангажимент и интегритет, заедно с екипа си ще можеш да преодолееш всяко предизвикателство. Винаги имам предвид всички гледни точки, след което набелязваме общ план за действие. Готова съм да надградя или променя гъвкаво плана. Вярвам, че човек учи през целия си живот и от всичко. Най-блестящата идея или решение може да дойде и от най-младия член на екипа.“

Каузата, която намира за изключително важна, е в подкрепа на устойчивото развитие, изпълнено с позитивна енергия и интегритет.

Q&A

Емил Нешев:

- Какво е вашето отношение към дейността на доброволците? Какъв е вашият личен принос към обществото извън бизнеса, който развивате?

- Откакто съм в „Axpo Bulgaria“, отбелязваме рождения ден на компанията, като засаждаме дръвчета пред университет. Вярвам, че отговорното отношение към околната среда е ключово за всеки в нашето общество. А доброто образование е в основата на начина на мислене и действие и е предпоставка за професионални и бизнес успехи. В кооперация с петте водещи икономически и технически университета в България стартирахме 18-месечна платена програма за стажанти в две направления: Енергийна логистика и БекОфис бизнес операции. С колегите дадох­ме начало и на благотворителна кампания за набиране на средства за изграждане на енергийно ефективни слънчеви колектори за новия дом на фондация „Пулс“ в Перник, която помага на хора и деца, жертви на насилие.

- Бихте ли жертвали семейството в името на велика цел в бизнеса?

- Не и не е необходимо. Всичко е въпрос на желание, нагласа и организация. След 18 години на лидерски позиции в различни международни фирми искам да споделя с младите дами, които сега стартират своята кариера, че могат да имат и семейство, и успешно професионално и управленско развитие. Развивам се като лидер, защото имам пълната подкрепа на моето семейство, включително на дъщеря ми.

Проф. д-р Иво Петров:

- Каква е тайната съставка за изграждането и управлението на добре работещ и сплотен екип?

- Тайните съставки са страст, доверие, постоянство, честото даване и получаване на конструктивна двупосочна обратна връзка.

- Как хобито и любимите занимания в свободното време работят за вашата продуктивност и успех? Управлението на стреса в каква степен предопределя успеха?

- Моите хобита са психологията и спорта – те ми помагат да съм по-пълноценна и ефективна всеки ден. Бързата и точна преценка както за клиенти, така и за колеги е ключова за успешната комуникация и постигането на устойчиви резултати. Обичам движението, динамиката и редуването на високоинтелектуална работа пред много екрани с гимнастика и разходки сред природата. Това ме зарежда с нови идеи и ме прави по-работоспособна. Важно е да можеш да се презареждаш с положителна енергия и да се „изключваш“ от време на време от работната среда, защото работата ни е комплексна, сложна и бърза. Бих я оприличила на бягане на дълги разстояния с препятствия по непознат и неравен терен.

Стефан Иванов:

-Кои за вас са професиите на бъдещето?

- Тези, които трудно ще се заменят от изкуствения интелект и роботите, защото са сложни, комплексни и изискват творчески подход. Ето защо моят съвет е: не спирайте да учите, да иновирате, мислете и действайте нестандартно. Със своята комплексна дейност и непрестанни инвестиции в иновации „Ахро Груп“ и „Axpo Bulgaria“ вече са част от бъдещето.

Владимир Ампов – Графа:

- Сила ли е уязвимостта? В какво се изразява тя? Бихте ли споделили личен пример?

- Всяко едно качество, включително уязвимостта, може да бъде сила, ако научиш бързо уроците си и бъдеш себе си. През годините на лидерство и управление на различни дейности и екипи съм се придържала винаги към принципа: „Проваляй се бързо, евтино и не повтаряй грешките си“. Уязвимостта и нейното споделяне са част от емоционалната интелигентност, а тя е предпоставка за лидерско и личностно израстване.

- Кои са вашите три ключови качества на отговорен бизнес лидер?

- Откритост, предприемчивост и гъвкавост. Интегритетът в професионален план е ключов както за мен, така и за всеки член в екипа. Стремя се със собствения си пример да вдъхновявам всеки в екипа да мисли и действа сякаш „Axpo Bulgaria“ е негова/нейна фирма. Гъвкавостта, или т.нар. agility, e умението в трудни моменти да виждаш не само предизвикателствата, а и възможностите и да имаш куража и последователността да се възползваш от тях.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
По-убедителни и харизматични в две стъпки
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива