Теодора Попова, изпълнителен директор на Нарру Bar&Grill

Manager News

Теодора Попова споделя, че над 50% от работата на мениджъра е свързана с доброто познание за това как функционира човешката психика, кои са двигателите на позитивното отношение и къде най-често се създават психологически блокажи, които пречат на развитието. „Най-лесно и най-успешно се управляват доволни и удовлетворени хора с вяра в собствените си сили и виждащи смисъл от работата си. Моята основна функция като мениджър е да се опитвам да им помогна да постигнат това вътрешно усещане“, споделя тя. Happy Bar&Grill е най-голямата българска верига ресторанти с 27-годишна история, носител на престижни национални и международни награди, но най-важното за Теодора признание идва от клиентите, които 12-та поредна година избират Нарру за своя „Любима марка“. С над 22 заведения в България и три в Испания, наскоро Happy откри и първия си ресторант в Лондон на емблематичния Piccadilly Circus. „Името на нашите ресторанти подсказва каузата, за която работим всички ние – да създаваме поводи за добро настроение и усмивка.

Нашият бизнес е щастлив, защото ресторантите са много повече от място, където да се нахраниш – те са специално социално пространство, в което можеш да изпиташ удоволствие от общуването и да се почувстваш такъв, какъвто си – човек“, разказва Теодора Попова.

Q&A

Проф. д-р Иво Петров:

Каква е тайната съставка за изграждането и управлението на добре работещ и сплотен екип?

В моята ежедневна работа постоянно общувам с шеф-готвачи и това, което съм научила от тях, е, че перфектната рецепта не е въпрос на една тайна съставка, а на постигане на точния баланс между отделните вкусове и аромати. Същото важи и за доброто управление на хора – намирането на онази точка на баланс, която да ги превърне от отделни професионалисти в едно цяло, чийто резултат многократно надхвърля простия механичен сбор от уменията на всеки един поотделно.
Именно това работи мениджърът, а моята конкретна рецепта за сплотен екип се гради върху подбор на качествени хора, правилни стъпки за изграждането му, съставени от прозрачност, коректност, взаимно уважение, трудолюбие, ясни правила и дисциплина. И накрая поръсваме с щипка вдъхновение, което се предава от лидера на хората и превръща екипа в signature dish.

Управлението като функция и стил може ли да се категоризира като мъжко и женско? Припознавате ли се в това твърдение на Маргарет Тачър: „Аз притежавам чисто женската способност да се захвана с една работа и да я свърша до край, дори всички наоколо да я оставят и да си тръгнат“.

Отстояването на либерални ценности, включващи приемането на многообразието и равенството между половете, е едно от най-важните достижения на съвременната демокрация, но както с всичко, и тук не трябва да се стига до крайности, за да не изгубим усещането за свобода и щастие някъде по пътя. Няма как да не се съглася с Желязната лейди, че ние, жените, сме упорити лидери и няма да си тръгнем, преди да видим работата свършена докрай. Но заедно с това сме и балансирани, дипломатични, готови да видим всеки проблем и през очите на другия, преди да отсъдим. Също така сме силно практични и ориентирани към крайния резултат.

Как хобито и любимите занимания в свободното време работят за вашата продуктивност и успех? Управлението на стреса в каква степен предопределя успеха?

Моят бизнес е щастлив, защото се занимавам с вкусна храна, общуване и създаване на добро настроение у хората. Въпреки това и аз имам нужда от активна почивка, за да презаредя батериите и „да изчистя небцето“, за да е подготвено да тества следващите рецепти от менюто. Моите хобита са свързани с пътуване, гмуркане, разходки в природата и гледане на филми. Всичко това ми дава онази вътрешна хармония, която е изключително необходима, за да мога да управлявам хора, чиято ежедневна работа е да създават усещане за хармония и щастие в нашите заведения.

Доколко е важно една компания да бъде социално ангажирана и да подкрепя проекти за благото на обществото? По какъв начин добротворчеството добавя допълнителна стойност към успеха на компанията?

Изключително важно за вътрешното здраве на всеки бизнес е да се усеща полезен и да прави добро – това е същата мотивация, както и при отделната личност. От самото създаване на компанията ние в Happy винаги сме подкрепяли каузи, свързани с бъдещето на децата и изграждането на България като по-добро място за тях. Наша твърда политика обаче е да не говорим публично за това, а да оставим направеното само да говори.

Емил Нешев:

Бихте ли жертвали семейството в името на велика цел в бизнеса?

Нашият бизнес в голяма степен е семеен и вероятно заради това за мен е кристално ясно, че за да е успешен човек както в семейството, така и в бизнеса – трябва да има съвпадение на ценностите и принципните позиции между двете. Няма как да жертвам семейството си в името на бизнеса, защото те взаимно се допълват дори ако щете, в клишето по отношение на липсата на време – колкото повече работя, толкова повече качествено време се стремя да отделям на семейството си и обратното – колкото по-добре съм прекарала с близките си, толкова по-устремена и заредена съм в бизнеса.

Стефан Иванов:

Кои за вас са професиите на бъдещето?

Голяма част от тях вече са професии и на настоящето, особено в последните две години на пандемия, когато дигитализацията още по-бурно участва във всяка сфера на живота. Не подмина и нашия бизнес – тя е необходима вътре в кухнята при машините от ново поколение, в които изкуственият интелект подпомага голяма част от процесите, контролира точното количество продукти и времето за топлинна обработка, гарантирайки постоянно качество. Дигитализира се и управлението на поръчки и стоковото снабдяване, което поставя друг вид изисквания пред служителите. За наше щастие въпреки всички промени и навлизането на изкуствения интелект като естествена противоположност на човешката глупост, както остроумно отбелязва Уди Алън, ресторантите ще останат такива, каквито ги познаваме – чудесно място за социално общуване между живи хора, докато ни има.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Няма решение на Европейския съд по жалба срещу приемането на България в еврозоната
Шефът на ЕК Фон дер Лайен и канцлера Мерц не успяха да осигурят съгласие на Белгия за руските активи
Бивш висш агент на DEA обвинен за пране на милиони долари за мексикански наркокартел
Без съществени резултати от двудневните консултации между САЩ и Украйна в Маями
Вицепремиерът Зафиров: Оставка на правителството в момента не е на дневен ред
На днешната дата, 6 декември. Никулден
МФ публикува новия проектобюджет в полунощ: И приходите, и разходите са занижени с малко над 1 милиард евро
МААЕ съобщи, че защитният саркофаг на АЕЦ Чернобил е повреден от дрон