2013 няма да е по-добра за бизнеса, прогнозира експерт

2013 няма да е по-добра за бизнеса, прогнозира експерт

2013 няма да е по-добра за бизнеса, прогнозира експерт

2013 година няма да бъде по-различна от 2012 година и отново ще е година на стагнацията. Това прогнозира зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев. Песимистичните му очаквания се основават на предвиждания за по-високи разходи за труд, в резултат на по-високите минимални заплати, както и на по-високите осигурителни прагове и максималният осигурителен доход.

 Освен това, към разходите на работодателите догодина ще се добави и задължението да покриват и три дни от болничните на служителя, напомни експертът. По негово мнение, потреблението ще остане свито и в комбинация с увеличените разходи за труд, както и очертаващия се спад на темповете на износа ще продължават да дърпат назад икономиката.

Колев очерта като основен проблем за растежа безработицата, който ще се задълбочи, тъй като според него през следващите месеци голяма част от работодателите ще трябва да планират допълнително намаление на работната сила в търсене на по-висока производителност и ефективност.

 В същото време експертът очаква среден ръст на заплатите в частния сектор с около 5-6 до 7 %, който ще следва естествената тенденция на повишаване на доходите.

Освен трайната безработица, Колев очерта като съществен проблем за икономиката и високата фирмена задлъжнялост. Процентът на лошите предоговорени кредити е около 23-24%, уточни той.

 При една работеща икономика нормално е фирмената задлъжнялост да е по-висока. Проблемът е, че няма приходи във фирмите, които да са адекватни на тази задлъжнялост, отбеляза зам.-председателят на БСК.

Парадоксът у нас е ниската задлъжнялост на държавата, сравнена със свръх задлъжнелият бизнес, а именно от бизнеса идват средствата за доходи на хората и вноските в бюджета, коментира още той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ