Междуфирмената задлъжнялост в хранителния сектор се увеличава

Междуфирмената задлъжнялост в хранителния сектор се увеличава

Междуфирмената задлъжнялост в сектора на храните започва да се увеличава - нещо, което не беше характерно предишните години. Това обяви Димитър Михайлов, мениджър продажби в „Кофас България“ по време на втората част от форума на „Мениджър“ във Велико Търново „България и кризата: Икономика, иновации и финансиране”. Тя беше посветена на финансирането на бизнеса.

Михайлов подчерта още, че доброто познаване на клиентите е изключително важно за намаляването на кредитиния риск. Вътре във фирмите трябва да има синергия между търговския и финансов отдел. Те трябва да се фокусират върху проучванията на клиентите и подбора на партньори с висок кредитен рейнтинг. Той препоръча още прилагане на факткоринг и кредитно застраховане, както и надеждна информация за стабилност на партньорите.

Във втория панел участие взеха още Шезаи Шекиров, ръководител управление и подпомагане на продажбите малки и средни предприятия в СИБАНК, Николай Колев, регионален мениджър северен-централен регион на СИБАНК. Шезаи Шекиров представи кредитните продукти в СИБАНК в подкрепа на малките и средни предприятия, като специално внимание отдели на кредитите от Европейската Инвестиционна Банка, при които няма такса за разглеждане и са с преференциални лихви и гъвкави разплащателни схеми.

При тях гратисният период за клиента е от 6 до 18 месеца в зависимост от бизнеса. По време на презенатцията си Шекиров отдели време и за проекта „Джеръми“, по който има фонд за кредити в размер на 224 млн. евро, предназначени за инвестиционни проекти на бизнеса.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ