Ресторантите задължени от днес да описват алергените в менюто

Ресторантите задължени от днес да описват алергените в менюто

Ресторантите задължени от днес да описват алергените в менюто

Агенцията за безопасност на храните започва проверки дали рестьоранторите отбелязват алергените в менютата, съобщи директорът на агенцията по храните Пламен Моллов пред бТВ.

Новите правила за съдържанието на менютата влязоха в сила на 13 декември с буферен период до средата на януари, в който ресторантьорите бяха задължени да пренапишат менютата си.

Целта е клиентите да получават точна информация не само за предлаганите храни и техните цени, но и за съдържанието им и да се избягват опасностите за хората с алергии.

Наредбата не беше приета с възторг от ресторантьорите. Варненски собственици на заведения протестираха, че не им е изгодно да описват съдържанието на храните, защото щяло да им струва още разходи. Новите правила прилагат директивата на ЕС обявяване на алергените в храните, която се прилага в повечето страни-членки.

Моллов заяви тази сутрин, че сред изрядните заведения са по-големите и утвърдени вериги. Той припомни, че е бил даден буферен период, в който не са налагани най-тежките глоби, а са се издавали само предписания.

За неправилно етикиране първата глоба е от 500 до 1000 лева, а втората – между 1000 и 3000 лева.

Пламен Моллов отново обясни, че по регламента всички храни, които съдържат алергени, трябва да бъдат обозначени – на менюто или на видно неизтриваемо място. Ако самата храна е алерген, като рибата например, не е нужно да се обозначава, тъй като това се знае априори. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ