Финанси
|Компании
|Енергетика
|Икономика
|Ресторантите задължени от днес да описват алергените в менюто
Агенцията за безопасност на храните започва проверки дали рестьоранторите отбелязват алергените в менютата, съобщи директорът на агенцията по храните Пламен Моллов пред бТВ.
Новите правила за съдържанието на менютата влязоха в сила на 13 декември с буферен период до средата на януари, в който ресторантьорите бяха задължени да пренапишат менютата си.
Целта е клиентите да получават точна информация не само за предлаганите храни и техните цени, но и за съдържанието им и да се избягват опасностите за хората с алергии.
Наредбата не беше приета с възторг от ресторантьорите. Варненски собственици на заведения протестираха, че не им е изгодно да описват съдържанието на храните, защото щяло да им струва още разходи. Новите правила прилагат директивата на ЕС обявяване на алергените в храните, която се прилага в повечето страни-членки.
Моллов заяви тази сутрин, че сред изрядните заведения са по-големите и утвърдени вериги. Той припомни, че е бил даден буферен период, в който не са налагани най-тежките глоби, а са се издавали само предписания.
За неправилно етикиране първата глоба е от 500 до 1000 лева, а втората – между 1000 и 3000 лева.
Пламен Моллов отново обясни, че по регламента всички храни, които съдържат алергени, трябва да бъдат обозначени – на менюто или на видно неизтриваемо място. Ако самата храна е алерген, като рибата например, не е нужно да се обозначава, тъй като това се знае априори.
Ключови думи
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.