Швейцарци купиха „Форнетти”

Швейцарци купиха „Форнетти”

Третият по големина в света дистрибутор на замразени пекарски изделия,швейцарско-ирландската ARYZTA AG придоби компанията „Форнетти.”

Амбицията на новия собственик е да наложи на европейско ниво добре познатата в Унгария и съседните страни, включително и България марка "Форнетти".

Вече шест месеца  ARYZTA участва във функционирането на компанията, а основателят на унгарската компания „Форнетти”, г-н Йожеф Палащи, ще подпомага бъдещата дейност на компанията като консултант и посланик на марката.

„В текущата си структура Форнетти достигна границите на своя ръст. За да преминем на следващо ниво и за да превърнем компанията в значим фактор и на международното поле, е неизбежно привличането на професионален партньор, разполагащ с богат опит в тази област и стабилна финансова основа”, коментира Палащи.

Aryzta AG експлоатира пекарни на четири континента и работи с над 60 вида марки. Компанията е вписана на фондовата борса в Цюрих и в Ирландия.

„Работим по дългосрочен план за бизнес развитие на марката „Форнетти”, а в подкрепа на настоящия начин на управление, през следващите 6 месеца планираме да инвестираме в компанията близо 1 милион евро, като значително увеличим и броя на служителите.”, отбеляза от своя страна новият главен изпълнителен директор на компанията, Себастиан Гудинг. Той подчерта, че целта на новия собственик е лидерство на пазара на регионално ниво, а след това разширяването на Форнетти в значима марка и на европейско ниво.

В Унгария Форнетти осигурява прехраната на близо 800 души, а в чуждестранните дъщерни дружества дава работа на други 500 души. Приходите за миналата година на корпоративна група „Форнетти” достигнаха близо 60 милиона евро, с продажби на близо 32 хиляди тона пекарски изделия, от които повече от половината са закупени от потребители в големи вериги хипермаркети и от по-малките търговски магазини. Форнетти успешно управлява и франчайз мрежа, която разполага с 1000 партньори.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ