2014: Парите ще следват успеха в училищата

2014: Парите ще следват успеха в училищата

От следващата година сериозно ще бъде променен механизмът на финансиране на българските училища, стана ясно от изказване на министъра на образованието и науката Анелия Клисарова в Разград. Училищата с добри резултати във външното оценяване от 4-и до 7-клас ще получават допълнителни средства към отпуснатите им бюджети. Освен това, средствата за издръжка на училищата няма да са обвързани с броя на учениците в тях, както е в момента.

Допълнителните средства ще се дават като „принадена стойност към делегираните бюджети” на онези училища, които показват по-добри резултатите от външното оценяване в 7-ми клас спрямо миниматурите в 4-и клас, поясни министър Клисарова:

Не успехът  като абсолютна стойност, а като принадена стойност – т.е, като критерий, че с тези деца е работено и те са повишили своята грамотност, своите познания, умения и компетенции, които са били необходими да усвоят между 4-и и 7-ми клас. Това не се случва между 1-ви и 4-ти клас и ще бъде следваща стъпка във въвеждането.

По отношение на делегираните бюджети от догодина ще се въведе единна базова стойност за издръжка, необвързана с броя на учениците: Всяко училище ще получи една базова стойност за издръжка. По разчети към момента тя е между 20-30 хил. лв., които не са свързани с броя ученици и са главно за покриване на разходи за отопление, вода и т. н. За новия тип бюджетиране са определени близо 14 млн. лв.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ