Климатът радикално трансформира сектор ,,Храни“

Климатът радикално трансформира сектор ,,Храни“

Иванка Стойнич работи в Nestle от 9 години. Тя е мениджър "Устойчивост" за Нестле Югоизточен пазар. Базирана е в Белград, Сърбия, а позицията ѝ обхваща 11 държави. Притежава магистърска степен по опазване на околната среда. Тя ще участва в предстоящия на 6 април  5-и годишен форум ,,Отговорни производители“ на „Мениджър“.  Ще се включи в дискусионния първи панел, чиято тема е посветена на продоволствената сигурност и достъпност на храните.

- Каква трансформация в сектора на производство на храни биха могли да предизвикат климатичните промени?

- Очаква се изменението на климата да има значително въздействие върху сектора за производство на храни и е вероятно да засегне както качеството, така и количеството на произвежданата храна. Някои трансформации, които могат да настъпят в сектора за производство на храни поради изменението на климата, са:

Промени в добивите на културите: Очаква се изменението на климата да промени моделите на температурата и валежите, което може да повлияе на продуктивността на културите. В някои региони може да има намаление на добивите поради суши, горещи вълни и екстремни метеорологични явления. Обратно, в други региони увеличените валежи и по-дългият вегетационен период могат да доведат до по-високи добиви.

Променливо географско разпределение на културите: С промяната на климата някои култури може да станат неподходящи за определени региони, докато други култури може да станат по-жизнеспособни в същите тези региони. Например в региони с по-високи температури култури като царевица и просо могат да станат устойчиви от пшеницата или ечемика.

Повишен недостиг на вода: Изменението на климата може да доведе до намалена наличност на вода, което може да бъде пагубно за добивите. Това е особено вярно в региони, където напояването вече е предизвикателство.

Промени в разпространението на вредители и болести: По-високите температури и промените в моделите на валежите могат да повлияят на разпространението на вредители и болести, което може да има последици за здравето и продуктивността на културите.

Като цяло въздействията на изменението на климата върху производството на храни вероятно ще бъдат сложни и разнообразни в зависимост от конкретните култури и засегнатите региони. Ще бъдат необходими стратегии за адаптиране, за да се отговори на тези предизвикателства и да се гарантира продоволствена сигурност за нарастващото световно население.

- Какво ще се случи с цените, качеството и достъпността на храната през следващите 5-10 години?

Някои потенциални сценарии са:

Цена: Цените на храните може да се повишат поради комбинация от фактори, включително въздействието на изменението на климата, нарастващото световно население и увеличеното търсене на висококачествена, питателна храна. Въпреки това напредъкът в селскостопанските технологии и устойчивите практики може да помогне за компенсиране на тези увеличения на цените.

Качество: С нарастването на потребителското търсене на висококачествена, питателна и устойчиво произведена храна е възможно цялостното качество на храната да се подобри. Освен това напредъкът в технологиите за обработка, опаковане и съхранение на храни може да доведе до по-дълъг срок на годност и по-пресни продукти.

Достъпност: Полагат се много усилия за подобряване на достъпността на храните, включително намаляване на хранителните отпадъци, увеличаване на достъпа до достъпна, здравословна храна в недостатъчно обслужвани райони и подобряване на логистиката на веригата за доставки. Въздействията от изменението на климата, като суши и екстремни метеорологични явления, обаче могат да нарушат веригите за доставка на храни и да изострят съществуващите проблеми с достъпа до храна.

Като цяло бъдещето на храните ще бъде оформено от набор от фактори и е важно да се даде приоритет на устойчиви, справедливи и питателни хранителни системи, за да се гарантира продоволствена сигурност за всички.

- Какво според вас трябва да включва понятието „отговорни производители”?

- Като цяло терминът „отговорни производители“ трябва да включва ангажимент за устойчивост, социална отговорност, етични практики, прозрачност и отчетност.

***

5-и годишен форум ,,Отговорни производители“, организиран от „Мениджър“, ще се състои на 6 април от 9.30 ч. в Интер Експо Център. Събитието е с безплатен достъп, който можете да си осигурите чрез предварителна регистрация тук.
 

Ексклузивен партньор: Kaufland
 

С подкрепата на: Nestle, ТандемLirex
 

Институционални партньори: Българска стопанска камара, Френско-Българска търговска и индустриална камара;  Германо-Българска индустриално-търговска камара; сдружение ,,Храни и напитки" , Асоциация на земеделските производители в България
 

Медийни партньори: bTV , Dir.bg, AGROTV , BNT


 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 22 юли. Имен ден празнуват Магда, Магдалена, Мадлен
Държавният департамент на САЩ одобри продажба на въоръжение на България за 620 млн. долара
Гръцките власти предупредиха за екстремно високи температури до 45°
Гърция премахва таксите за теглене от банкомат
Зеленски обяви, че следващият кръг мирни преговори между Украйна и Русия ще бъде в сряда
По план за 43 млн. евро: Изкуствен интелект ще помага на държавната администрация в Испания
Град Ню Йорк и щатът Ню Джърси очакват 3,3 млрд. долара приходи от Световното първенство по футбол през 2026 г.
Великобритания започва мащабна акция срещу организаторите на нелегална миграция в страната