Колко вида дъга сте виждали?

Колко вида дъга сте виждали?

Френски метеоролог предложи нова система за класификация на дъгите. Тя ги разделя на 12 типа и позволява дори на най-отдалечения от науката човек да разбере при какви атмосферни условия е възникнала дъгата, съобщава National Geographic.

Далече не всички дъги са съставени от 7 полета с различен цвят  от червено до лилаво. Понякога над първата дъга има втора, по-малко ярка, с цветове в обратен ред, понякога в средата има тъмно поле, а понякога от дъгата липсват един или повече цвята.

Стандартните класификации се опират на размера на дъждовните капки, от които се образува природният феномен – колкото по-големи са капките, толкова по-ярка е дъгата. Вторият начин е основан на изчисления за височината на Слънцето над хоризонта.

За да отчете цялото разнообразие от дъги Жан Рикар и екипът му събрали стотици снимки на дъги и успели да ги разделят в 12 групи  според яркостта на основните 6 цвята и интензивността на тъмното поле между първичната и вторичната дъга, както и отсъствието на някой от цветовете - зелено, синьо и лилаво.

Облачната червена дъга например се появява само на залез и на изгрев и е причинена от малки капки дъжд.

Според Рикар изучаването на дъгата може да помогне и при проучването на Вселената. Признаците за такива природни явления в атмосферата на екзопланетите говорят, че там има вода, а с нея и условия за живот, смята метеорологът.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Британският вътрешен министър Шабана Махмуд обяви радикални реформи в системата за убежище, вдъхновени от Дания
На днешната дата, 16 ноември. Имен ден празнува Матей
Финландският президент Стуб: Малко вероятно е да има примирие в Украйна преди пролетта
21-годишно проучване свързва пародонтозата и кариесите с повишен риск от инсулт
Защо „перфектно“ често е враг на „добро“?
Освободеният във Венецуела френски гражданин Камило Кастро се завръща у дома
Слънце и високи температури в края на уикенда
ДКСБТ отчита спад в цените на плодове, зеленчуци и основни храни у нас