5800 нелегални имигранти спасени за 2 дни в Средиземно море

5800 нелегални имигранти спасени за 2 дни в Средиземно море

5800 нелегални имигранти спасени за 2 дни в Средиземно море

5 800 нелегални имигранти са спасени през последните 48 часа в Средиземно море, съобщават европейските медии. Числото бе обявено, докто течаха още 4 операции. По време на спасителните акции край бреговете на Либия са открити 10 тела.

На помощ на бедстващите в Средиземно море имигранти са били изпратени кораби на бреговата охрана и италианския флот, както и френски кораби. Подкрепа за спасителната операция е оказал и Малтийският орган. Италия и Малта са най-засегнати от вълните нелегални имигранти, тъй като са най-близо до бреговете на Либия, откъдето тръгват каналджиите.

Според властите контрабандистите на хора са се възползвали от спокойното море и хубавото време тези дни и са засилили опитите да прекарат нелегални имигранти до бреговете на Европа. Дойче веле допълва, че мнозинството спасени са либийци, които са плавали на 3 претъпкани кораба. По данни на Би Би Си италианските и френските кораби са се намесили в 17 различни случая на бедстващи лодки.

Според бреговата орхана всички спасени са откарани на италианския бряг, в частно на остров Лампедуза, който е най-близо до бреговете на Либия и най-често е цел на трафикантите.

Европейските страни започнаха операция в  Средиземно море след голямата трагедия на 19 април, когато се удавиха 800 нелегални имигранти при преобръщането на паянтов рибарски кораб на контрабандисти.

Много от телата още не са открити.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ