Финанси
|Компании
|Енергетика
|Икономика
|Безалкохолната бира набира популярност дори на Октоберфест
Главният пивовар на Weihenstephan, най-старата пивоварна в света, има тайна: той наистина харесва безалкохолна бира.
Въпреки че бърза да каже, че очевидно обича повече истинската бира, Тобиас Золо признава, че вкусва безалкохолна бира, когато работи или обядва. Има същия вкус, но по-малко калории от безалкохолна напитка, благодарение на процеса на изпаряване на алкохола в пивоварната, обяснява той за Assotieted Press.
„Не можете да пиете бира всеки ден – за съжаление“, коментира шеговито той миналата седмица в баварската държавна пивоварна в германския град Фрайзинг, на около 31 километра (19,26 мили) северно от Мюнхен.
Золо не е сам в своята оценка за "трезвата" напитка. Безалкохолната бира набира популярност през последните години, на фона на намаляването на консумацията на традиционния оригинал.
Във Weihenstephan, която е основана като пивоварна през 1040 г. от бенедиктински монаси, безалкохолната пшенична бира и лагер сега съставляват 10% от обема продажби. Увеличението през последните няколко години, откакто започнаха да произвеждат безалкохолни напитки през 90-те години, отразява статистиката за останалата част от бирената индустрия в Германия.
„Хората за съжаление – трябва да кажа това като пивовар – за съжаление пият по-малко бира“, каза Золо в петък, ден преди официалното начало на Октоберфест . „Ако има алтернатива да имаме свежия и свеж вкус на типичната бира Weihenstephan, но само като безалкохолна версия, ние искаме да направим това“, коментира той.
Дори на Октоберфест - може би най-известния празник на алкохола в света - безалкохолната бира присъства в менюто.
„За хората, които не обичат да пият алкохол и искат да се насладят и на Октоберфест, мисля, че това е добър вариант“, каза Микаел Казелиц, 24-годишен от Мюнхен, в събота в една от шатрите. „Понякога хората смятат, че се забавляват повече с алкохол, което не е добре, защото можете да се забавлявате и без алкохол", отбелязва той.
Тази година бе открита за първи път бирария без алкохол в Мюнхен. „Die Null“, което означава „нулата“ на немски, сервира безалкохолна бира и други безалкохолни напитки близо до главната гара на града това лято, но трябваше да затвори няколко дни преди отварянето на Октоберфест.
Валтер Кьониг, управляващ директор на Обществото за изследване на хмела северно от Мюнхен, каза, че изследователите е трябвало да отгледат специални сортове хмел за безалкохолна бира. Ако пивоварите използват типичния хмел за безалкохолна бира, отличителният аромат се губи, когато алкохолът се намали по време на процеса на варене.
Но клиентите не се интересуват от това, те искат само да знаят, че това, което опитват, е толкова добро, колкото традиционните бири с алкохол, каза той.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.