Има ли спекула при цените на храните у нас?

Има ли спекула при цените на храните у нас?

В началото на тази седмица служебното правителство обяви мерки, с които ще се опита да спре поскъпването на храните у нас. Целта на властите е да бъде въведен ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига.

"Няма да се намесваме в свободния пазар. Няма да нарушаваме създадените правила за свободна конкуренция. Точно обратното - ще покажем нелоялните търговски практики, така че потребителите да са наясно къде е изкривяването в цените на най-необходимите стоки и услуги",  коментира премиерът Гълъб Донев.

Той даде заявка държавата да бъде безкомпромисна в контрола при движението на всяка стока, още от Агенция "Митници", през НАП, през логистичната верига на доставките, Ще бъде проследявано формирането на цената на продуктите, както и формирането на печалбите.

„Мениджър нюз“ събра мненията на експерти, които коментираха имат ли основания съмненията за спекулативно вдигане на цените при хранителните стоки и трябва ли държавата да се намеси със специални мерки на пазара.

Ваня Григорова, икономически съветник в КТ „Подкрепа“:  Когато надценката е над 15% няма съмнение, че е необосновано висока

Правителството  трябва да си свърши работа и да въведе по-строг контрол върху цените на хранителните стоки. Когато надценката е над 15 на сто няма никакво съмнение, че тя е необосновано висока.

Миналата година например хлябът поевтиня  след като контролът върху производствената и търговската му цена бе завишен, но не и при другите стоки. Това на практика означава, че цените се контролират кампанийно и то само за определени продукти. Заради това  Комисията за защита на потребителите трябва да извършва постоянен мониторинг върху всички хранителни стокиу а не както досега да се съсредоточава върху тези на промоционални стоки, които дори често се оказва, че не са на щандовете на търговските вериги.

Николай Маринов, изпълнителен директор на  "Ел Би Булгарикум": Търговски вериги слагат 80% надценка на млечните продукти

Търговските вериги слагат 80 процента надценка на млечните продукти. От месеци цените на млечните продукти наистина растат, и то главоломно и това до много голяма степен е причина да откаже българите да купуват и консумират млечни продукти. Мисля, че е крайно време да посочим основната причина за поскъпването – много високите надценки.

Според данните от търговския отдел на "Ел Би Булгарикум" цената на млякото, сиренето и кашкавала в магазина би била поносима, ако не са изискванията на търговските вериги. След безбожните им такси за предлагане на продукти от 20-30 процента, те си слагат още около 50 процента и така реалната надценка става 80 процента.

Дали скоро цените ще паднат зависи от политиката на големите търговски вериги. Малките магазини не слагат големи надценки. Млекопроизводителите също изпитваме трудности, изкупната цена на млякото се вдигна, цените на торовете и горивата се увеличиха, но не си позволяваме рязък скок на продукцията.

За да спре поскъпването, държавата трябва да си влезе в ролята и да задейства всички механизми. И самите търговци трябва да следват стриктно принципите на реалната пазарна икономика и да не прилагат недопустими практики.

Доц. д-р Огнян Буюклиев, Институт за икономически изследвания на  БАН: Няма спекула, има картели

Мерките на служебното правителството  в опит да се успокоят цените на хранителните стоки са неадекватни. България е в с пазарна икономика и в Европейския съюз, а на практика  с опита  за контрол и наблюдение на цените ни връщат с 40 години назад. Няма как да бъде въведен например таван на цените, това е безумие в условия на пазарна икономика .

Премиерът Гълъб Донев употреби думата „спекула“ при представянето на мерките на правителството за хранитe. Термин "спекула" обаче  няма нито в българското, нито в европейското законодателство. Но за разлика от това има картели и точно за това трябва да следят Агенцията  по храните и Комисията за защита на конкуренцията. Освен това държавата трябва по-ясно да определи групите, които трябва да се подпомагат.  Според изследване на нашия  институт разходите на производителите са се вдигнали с 10 -15 на сто. А в търговските вериги някои от надценките са над 40 на сто.

Изкупната цена, по която плащат на  фермерите е много по ниска от производствената, да не говорим за крайната в търговските вериги Заради това  фермерите ще се замислят дали  да  дават пари за скъп фураж на животните и дали в един момент да не се отърват от тях, защото не им излиза сметката.

По темата работи Тодор Варчев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ