Неизвестно за известните: Италиански братя се възползват от неумението на британците да ценят кафето

Неизвестно за известните: Италиански братя се възползват от неумението на британците да ценят кафето

Малко хора знаят, че в самото начало основателите на марката Costa Coffee не са възнамерявали да разширяват бизнеса си във верига кафенета. Когато пристгнали в Лондон от родната си Италия през 1967 г., двама братя - Серджо и Бруно Коста, не са били сигурни какво ще правят, но са били поразени от това колко пренебрежително са се отнасяли към кафето англичаните, които пиели предимно чай. Те често дори не са се замисляли каква е тази тъмна субстанция, която пият и наричат кафе. И семейство Коста видели своя шанс и възможности в това.

АЛХИМИЯ НА КАФЕТО

Братята заминават за Милано и изучават изкуството на печене на кафе от най-добрите италиански майстори. Когато се връщат в британската столица през 1971 г., те наемат малко помещение на улица „Фенчърч“ и създават пекарна, решени да произвеждат само кафе с най-високо качество. Бртята Коста тестват 112 сорта зърна, преди да изберат едно, което става техен отличителен белег, наричайки го Mocha Italiа  - смес от зърна Арабика и Робуста в определено съотношение. Оттогава нататък Серджо и Бруно започват да снабдяват местните кафенета с уникално за англичаните печене на зърната, а посетителите на тези заведения буквално се влюбили в напитката.

Въпреки че бизнесът на Коста е включвал работа с кафенета и ресторанти, обикновените лондончани бързо узнали за тях, до голяма степен защото братята купили и преустроили класически лондонски таксита, в машини за доставки, н които изписали имената си. До 1978 г. търсенето на Costa Coffee нараства толкова много, че компанията трябва да търси ново място за производството си. Те избират празен парцел в южен Лондон, където Costa построява нова фабрика за печене на кафе, която остава там до 2017 г.

ПЪРВИ БАР И НСТЪПЛЕНИЕ В ЛОНДОН

Снимка: Getty Images

През 1981 г. те решават да отворят първия си еспресо бар Costa Coffee в Лондон на Vauxhall Bridge Road. Това става първото търговско кафене в Лондон, което сервира еспресо и капучино в порцеланови чаши, като позволява на клиентите наистина да се насладят на кафето. Скоро кафенета започват да отварят врати в най-оживените части на Лондон, превръщайки се в магнити за местните жители. 

Историята на марката мълчи за причината, поради която братята решават да не продължат съвместния си бизнес. През 1985 г. Серджо изкупува дела на Бруно в компанията, който след това основава компания за производство на съдове за хранене.

До 1995 г. веригата Costa Coffee във Великобритания се състои от 41 кафенета. За Лондон, с предимно консервативното му британско население, обичащо чай, това е изумително. Същата година Whitbread - най-големият хотелски и кафенетен оператор във Великобритания, придобива всички права върху Costa Coffee от Серджо Коста.  

До 1999 г. Costa Coffee остава строго британска верига. През тази година обаче първият магазин на марката отваря врати в Дубай. Това е последвано от голямото международно разширяване на компанията. Днес Costa Coffee оперира в 32 държави, като понякога придобива големи местни вериги кафенета, за да навлезе на нови пазари.

Например, през 2009 г. Costa Coffee придобива полската верига Coffeeheaven за 36 милиона британски лири, като по този начин разширява дейността си в Източна Европа. Някои от придобитите кафенета запазват оригиналните си имена, докато други, като тези в Чехия, с преименувани на Costa Coffee. 

През май 2017 г. Costa инвестира 38 милиона паунда в откриването на съоръжение за печене. Новата фабрика произвежда до 45 000 тона кафе, докато капацитетът на старата фабрика е бил само 11 000 тона.

На 3 януари 2019 г., под натиск от акционерите, Coffeeheaven продава дъщерното си дружество Costa Coffee за 4,9 милиарда долара. Новият собственик на веригата кафенета става Coca-Cola,  за която сделката отбеляза важен етап в стратегията ѝ за развитие на сегмента на кафето и кафеените напитки.

ТАЙНАТА НА НАПИТКАТА

Снимка: Getty Images

Costa твърди, че кафето им се откроява благодарение на дълъг и нежен процес на печене, който старателно изпича всяко зърно, запазвайки аромата и вкуса му. Този дълъг процес на печене и правилното опаковане гарантират, че зърната запазват оригиналния си аромат и вкус за дълго врем

Според експертите на марката, кафеените зърна отделят въглероден диоксид в рамките на три дни, заедно с част от ароматните си масла. За да се предотврати това, кафените зърна се опаковат в специални запечатани торбички с филтри, които пропускат въглеродния диоксид, но предотвратяват навлизането на въздух. Това гарантира, че зърната запазват вкуса на прясно изпечен, ароматен продукт за дълго време. Чрез дълъг процес на печене, продължаващ от 18 до 22 минути, и внимателно смесване, кафеените зърна губят част от горчивината си и придобиват лек, сладък и шоколадов вкус. Еспресото, приготвено от тези зърна, може да се нарече перфектната италианска напитка

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ