Създадоха безопасен ГМО картоф
Учени създадоха безопасен генномодифициран вид картоф, съдържащ 60% повече белтъци в сравнение с обикновените сортове, предава сп. "Рroceedings of the National Academy of Sciences". Картофът дори може да направи ястията по-хранителни и полезни, което е особено важно за хората от най-бедните страни в света, твърдят изследователите.
Тестовете върху новия сорт картоф са показали, че е безопасен за човека, а няколкото му модификации могат да се отглеждат в 7 различни климатични зони. Освен това зеленчукът дава по-богат добив от обикновените сортове, показват изследванията.
Тайната на успеха на учените от „Националния институт за изследване на растителните геноми“ е в специфичното активиране на гена AmA1 (Amaranth Albumin 1) в клетките, образуващи тъканите на грудките. Този белтък е избран от изследователите във връзка с това, че отговаря едновременно на няколко изисквания, които лекарите и диетолозите предявяват към трансгенните растения.
Той е извлечен от ядивната зърнена култура амарант, което го прави безопасен за внедряването му в други растения, твърдят учените.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.