10 полезни заместители на вредните храни

10 полезни заместители на вредните храни

10 полезни заместители на вредните храни

Забързаният начин на живот ни пречи да се храним здравословно. Това е проблем, който се отразява зле не само на фигурата, но и на здравето ни.

Авторите на сайта Healthland.time.com предлагат "да приключим завинаги с този проблем", като заменим 10 доказано вредни съставки в кухнята с техни полезни заместители. 

Кои са полезните заместители? 

Ето и 10 примера.

  • Ябълков сос вместо олио, масло и захар.

Ябълковият сос е най-добрият приятел на здравословното хранене. Той не просто придава сладост на приготвеното, но и съдържа значително по-малко калории от захарта. Добавен вместо масло в кейкове или шоколадови сладкиши ви спетява всички онези излишни калории, които впоследствие се трансформират в тлъстинки. Да не говорим за полезните ябълкови фибри, които по този начин ще добавите към вашето меню.

  • Обезмаслено кисело мляко на мястото на майонезата и сметаната.

Съдържа много по-малко мазнини и калории, отколкото майонезата и сметаната, а консистенцията е почти същата. Следващият път, когато приготвяне нещо, което се нуждае от млечен сос, използвайте обезмаслено кисело мляко. Спокойно можете да го смесите с подправки и сезонни зеленчуци, като по този начин замествате калориите с огромна порция протеини.

  • Пюре от авокадо вместо масло или олио в печката.

Не всички мазнини са лоши за вашето тяло: тези, които съдържа авокадото, са "високо квалифицирани", като ви помагат да поддържате здравословни нива на холестерол и да предотвратите евентуални сърдечни проблеми.

  • Пюре от банани вместо захар, масло и мазнини.

Парченцата банан са апетитна добавка към овесените ядки сутрин или овесената каша. Имате възможност да им придадете много по-важна роля във вашата кухня, като заместите с тях захарта и маслото. Бананите имат високо съдържание на калий, което спомага за понижаването на кръвното налягане. Друг плюс е това, че поддържат в добро състояние вашата храносмилателна систем.

  • Ядките като крутони в салатите или гранули в млякото.

Безсолни ядки към свежа салата ще добавят една солидна доза протеини към вашето ястие. Също така вместо висококалоричните, солени крутони или супер сладките гранули във вашето мляко, можете да използвате една шепа ядки. Орехите и бадемите са най-полезни за сърдечното здраве. Само че не прекалявайте - дори малката шепа ядки съдържа доста калории.

  • Овесени ядки вместо галета.

Хапва ви се панирано пиле? Заместете доста солената галета с овесени ядки и малко подправки. Те са богати на фибри и здравословни въглехидрати. Подобно на повечето пълнозърнести храни, те съдържат хранителни вещества като витамин Б и желязо.

  • Содата, заместител на тоника.

Ето едно предложение за здравословна замяна, когато сте някъде навън. Докато пиете коктейли, помолете бармана за сода, а не тоник. Той има високо съдържание на захар, а содата никакво. Също така по-малкото сок и повечето сода във вашия коктейл, ще намали захарта в него. Може би дори няма да усетите смяната на тоник със сода, въпреки че тоникът е доста по-сладък от содата.

  • Пълнозърнесто пшенично брашно вместо бяло брашно.

Повечето зърнени продукти, които консумираме на ден са необезмаслени. Това означава, че трябва да започнете да купувате пълнозърнести, пшенични и зърнени култури и да заместите хлябовете и тоновете паста във вашата кухня. Ако ястието включва бяло брашно, използвайте пълнозърнесто пшенично или най-малко правете го 50/50. Абсурд е да усетите разлика, а значително ще подобрите здравословното състояние на вашата кухня.

  • Тиквени ленти успешно заместват пастата.

​Използвайте белачката за зеленчуци, за да направите дълги, тънки филийки от тиквички. С тях прескачате момента на кипене с пастата и просто ги запичате или приготвяте соте за няколко минути. Възможно е да използвате зеленчуци като заместители и на други високо холестеролни ястия, например лазанята. Това е един от лесните начини за намаляване на калориите във вашата кухнята и да засилите присъствието на зеленчуци.

  • Картофеното пюре също сгъстява крем супата.

Есента е сезонът на супите. Има много начини да вкарате повече хранителни вещества в тях, като допълните супата със сладки картофи, вместо сметана, например. Не само ще има по-малко калории, но и съдържанието на калий в сладките картофи ще намали кръвното ви налягане и риска от инсулт. Също, ако сте закупили полуготова супа от магазина, не забравяйте да проверите нейното съдържание на натрий и винаги избирайте такива с по-ниско.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ