6 навика, които вредят на здравето
Домът без съмнение е мястото, където човек търси почивка и спокойствие и прекарва време с близките си хора. Но малцина са запознати с факта, че повече от половината болести (вкл. до 65% от простудните заболявания), пренасяни чрез храната, се причиняват именно в домашна обстановка, piwe Здраве.bg. Всекидневните дейности, които извършваме вкъщи, оказват много по-голямо влияние върху нашето здравословно състояние, отколкото изглежда на пръв поглед.
Експерти в областта, цитирани от WebMD, се спират на няколко от най-честите извършвани у дома дейности, които могат да повлияят неблагоприятно върху здравето ни.
1. Използването на гъба
Най-мръсното помещение в дома е кухнята. Именно там най-често се “срещаме” с животински продукти от най-разнообразен произход.
Повечето хора чистят масата, на която се хранят, и други повърхности в кухнята с едно доста популярно средство – кухненската гъба. Въпреки че основната й задача е да попива течностите и да почиства други мръсотии, гъбата често пренася фекални бактерии (вкл. E. coli), както и много други патогенни микроби. Тя заедно с четката за почистване на съдове без конкуренция е най-мръсният предмет в нашия дом.
Ироничното в случая е, че колкото повече се опитваме да изчистим кухненските повърхности с гъбата, толкова повече микроби се разнасят.
Лесно и сравнително евтино решение на проблема е накисването на гъбата във вода и белина преди да започнем със забърсването на кухненските повърхности. Освен това, щом веднъж сме използвали гъбата, най-добре е да я изцедим много добре, защото сухата материя е неблагоприятна среда за повечето микроби. Друг добър вариант е поставянето на кухненската гъба (в купичка вода) в микровълновата печка за 2-3 минути.
2. Използването на прахосмукачка
Стандартните домашни прахосмукачки са предназначени да събират и задържат големите частици от пода. Въпреки привидната им ефективност, през порите на прахосмукачките се процеждат малки частици прах, които свободно попадат във въздуха, който дишаме.
Животинските алергени и домашния прах съдържат най-големи количества вредни вещества (тежки метали, олово, пестициди и други химикали), а именно те се откриват в най-голяма концентрация във въздуха след прахосмучене.
Ето защо всекидневното почистване с прахосмукачка води до замърсяване на домашната атмосфера, която се прочиства (при проветряване!) едва след около няколко часа.
Затова - при избора на прахосмукачка търсете такава с високо ефикасен филтър за частици. За разлика от конвенционалните уреди тези филтри задържат и малките частици и възпрепятстват тяхното разпространение във въздуха, който дишаме.
3. Спането върху възглавница и матрак
Човек отделя средно около 1,5 милиона кожни клетки за час и изхвърля голямо количество течности под формата на пот дори и без да извършва сериозна физическа или умствена активност. Ето защо в нашите възглавници и матраци се акумулира сериозно количество мъртви клетки, които са благоприятна среда за развитието на домашни кърлежи.
Колкото и невероятно да звучи, матраците удвояват своето тегло след 10 години употреба - заради натрупването на човешки косми, телесни секрети, гъбички и техни спори, химикали, прах, домашни кърлежи, части от насекоми и др. След пет години 10% от теглото на възглавницата се състои от прахови кърлежи.
Поради всичко това, леглото, на което спим, може да окаже съществено влияние върху здравето – особено при наличие на астма или алергия.
Специалистите препоръчват да покриваме матраците и възглавниците с непроницаеми покривки, които да се перат всяка седмица в гореща вода (между 55 и 70 градуса).
4. Месото на грил
Месото, приготвено на барбекю, особено ако е препечено, съдържа канцерогенни вещества като полициклични ароматни хидрокарбони (PAHs) и хетероциклични амини (HCAs). Когато мазнините от животинските продукти се поставят на грил, те се възпламеняват и образуват дим, което води до формирането на PAHs. Всъщност PAHs са това, което се съдържа в така апетитно изглеждащите почернели черти.
Ограничаването на готвенето навън на барбекюто, използването на тънко фолио или поставянето предварително в микровълнова печка са само част от предпазните мерки срещу приема на посочените вредни вещества.
Ако все пак решите да печете месо на грил, увийте го в ситно надупчено фолио - за да изтече мазнината и същевременно тя да няма пряк контакт с месото. Освен това добре е да използвате месо с малко мазнини.
5. Отварянето на прозорците
В хубавото време при първа възможност ние отваряме прозорците на стаята - за да влезе свеж въздух. Но това може да е и нездравословно решение – ако се има предвид комбинацията на сезонните алергии и замърсения въздух в големите градове.
Климатикът е добро решение, ако въздухът навън е замърсен. Всички съвременни климатици имат филтър, който задържа вредните прахови частици и пречиства преминаващия въздух. Например полените и плесенните спори ще бъдат филтрирани и отстранени при циркулацията на въздуха през климатика.
Но подобно на прахосмукачките тези филтри могат да спират само най-едрите частици. Ето защо напоследък все по-често се предлагат климатици със специални филтри, които премахват и по-дребни частици, при това доста ефективно.
Според специалистите, те оправдават по-високата си цена. Най-новите изследвания доказват, че дишането на пречистен въздух удължава човешкия живот с около 5 месеца.
6. Стоенето пред телевизора
Застояването пред телевизора вече се е превърнало в задължително развлечение за голяма част от хората. Но това е един от най-нездравословните навици, особено ако междувременно похапваме нещо – обикновено висококалорично.
Наднорменото тегло е рисков фактор за множество заболявания:
• сърдечно-съдови,
• диабет,
• ракови,
• артрити и др.
Ето защо далеч по-добре за здравето е да изключите телевизора, да оставите опаковката чипс и да излезете навън, за да се разходите.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.