Бирата снижавала двойно риска от камъни в бъбреците

Бирата снижавала двойно риска от камъни в бъбреците

Сладките газирани напитки съществено увеличават риска от образуване на камъни в бъбреците. Употребата на бира, кафе,чай и сок от праскова обаче рязко снижава този риск. При това най-ефективна в това отношение се оказва бирата – редовната й употреба намалява почти двойно риска от камъни в бъбреците, показа мащабно изследване на специалисти от бостънския колеж „Бригъм” и Women’s Hospital. То бе публикувано в сп. Clinical Journal of the American Society of Nephrology (CJASN).

Авторите анализирали информиция за близо 200 хил. участници в три дългогодишни проучвания, свързани с динамиката на здравословното състояние, диетата и начина на живот на американците. Данните са събирани в продължение на над осем години. За това време почти 4,5 хиляди участници са били диагностицирани с камъни в бъбреците. Изследователите разделили тези пациенти на групи според предпочитаните от тях напитки, като взели предвид честотата на употреба и приеманото количество.

Анализът на резултатите показал, че редовното приемане на сладки газирани напитки от типа на колата повишава риска от камъни с около 23; напитките, различни от колата, повишават този риск с 22%, а тези, приготвени с плодов сок – с 18 на сто.

В същото време редовната употреба на кафе с кофеин намалява риска с 26%, на безкофеиново кафе – с 16%, на чай – с 11%, на вино – с от 31 до 33 на сто, на натурален сок от праскова – с 12%, а на бира – с цели 41%.

Според авторите на проучването причините за този феномен вероятно са свързани с факта, че повишената употреба на захар нарушава метаболизма на калция, който участва в процеса на образуване на камъните. Освен това захарта подпомага затлъстяването, което също е фактор в бъбречните заболявания.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ