И кафето има гени, при това – уникални

И кафето има гени, при това – уникални

Уникална комбинация от гени, които не се срещат в други растения, определя характерния, завладяващ аромат на кафето и ободряващото му действие. Това установиха учени, изследвали генетичния код на различни кафеени сортове. Резултатите от изследването са представени в списание Science.

Гените на кафето са различни от тези, на които се дължи производството на кофеин в някои сортове чай и какаовите зърна, което означава, че трите растителни вида нямат общ прародител и са възникнали самостоятелно, открили учените. Те подробно се спрели на генетичните кодове на сортовете Робуста, което дава около 30% от световния добив на кафе и Арабика – което се смята за най-популярното, тъй като вкусът му не киселее. А това, от своя страна се дължи на по-ниското съдържание на кофеин.

Изследователите направили сравнителен анализ с геномите на други растения, включително грозде и домати и установили, че в кафето има повече генни клъстъри, свързани с производството на алкалоиди и флавоноидов. Именно тези вещества придават характерния аромат на кафето, както и горчивият му вкус.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

„Целите са постигнати“: Израел се съгласи на прекратяване на огъня с Иран
Доналд Тръмп обяви прекратяване на огъня между Израел и Иран, Тел Авив съобщи за нов обстрел
ПП свиква Изпълнителен съвет заради напускането на двама районни кметове на София
Иран изстреля ракети по американска военновъздушна база в Катар, чути са експлозии над Доха
Социалната пенсия за старост се увеличава от 1 юли
Сентену, ЕЦБ: Икономиката на еврозоната се нуждае от повече стимули от централната банка
Светът на парите: Германия и Италия обмислят репатриране на златните си резерви от Ню Йорк
Ройтерс: Компанията DeepSeek помага на китайските военни и шпиони, заобиколя контрола на САЩ върху износа