СЗО смекчи позицията си за преработените меса

СЗО смекчи позицията си за преработените меса

След редица критики по цял свят за призива да не се консумира обработено месо, Световната здравна организация (СЗО) излезе с коментар, че експертите не са призовавали за отказ от този вид продукти.

„Експертите на Международната агенция за онкологични изследвания, които предупредиха за канцерогенна опасност от обработеното месо, не са призовали към отказ от консумация, а са отбелязал че ограничаването на тези продукти може да намали риска от рак на правото черво”, се казва в съобщение на СЗО, цитирано от БТА.

Преди дни Международната агенция за онкологични изследвания съобщи, че "обработеното месо е канцерогенно и има достатъчно доказателства, че консумацията му предизвиква рак на правото черво, но и на простатата и на задстомашната жлеза”.

Според данните 50 грама обработено месо на ден увеличава риска от рак с 18 процента.

Необработеното червено месо, като свинското, агнешкото, телешкото, овчето и конското, се отнася към категорията на потенциално опасни от гледна точка на появата на тумори. Опасността от консумация на червено месо е свързана с това, че то съдържа глифозат - вещество, което присъства в много видове хербициди. В същото време червеното месо, заради ограничения брой доказателства, е включено в група 2А, в която са продукти, чиято вреда не е напълно установена.

"Получените резултати потвърждават сегашните препоръки на общественото здравеопазване да се ограничи консумацията на месо", заяви директорът на Международната агенция за онкологични изследвания д-р Кристофър Уайлд.

Наред с това той призна, че не трябва да се отричат и полезните хранителни свойства, с които се отличават месните блюда, присъстващи в дневните дажби на голям брой жители на развитите държави.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ