ООН: Потребители, пестете храната!

ООН: Потребители, пестете храната!

Организацията по прехрана и земеделие (ОПЗ) на ООН започна кампания, която трябва да подтикне потребителите да пестят и пазят хранителните продукти. Програмата се нарича „Мисли. Яж. Пази. Изхвърляй по-малко храна” и е насочена към това хората да не изхвърлят продукти и да не бягат от по-непретенциозно изглеждащите плодове и зеленчуци. Така ОПЗ се надява да се пребори с ценовия ръст на продоволствените пазари, който отчасти е причинен от лошите навици на консуматорите и разхищаването на храната.

Благодарение на „зелената революция” през втората половина на 20. век развитите страни успяха да решат проблема си с недостатъчните продоволствия. Положението с храната се подобри дори в страните от Третия свят. Масовият глад остана реалност само в отделни кътчета на Африка. Новите технологии в земеделието помогнаха за съществено нарастване обемите на производството и за намаляването на цените. През 90-те и първата половина на 2000-те години например реалните цени на храните в цял свят падаха стабилно, въпреки постоянния ръст на световното население.

Ситуацията започна да се влошава през втората половина на 2000-те години, когато в глобален мащаб започна да се усеща недостиг на храна. Почти едновременно със световната финансова криза започна и продоволствена криза, която се изрази в скок на цените на много продукти, който често пъти бе почти двоен. Това донякъде бе свързано с качественото подобряване на потреблението в развиващите се страни, които показаха небивал ръст в продължение на 10 години. Донякъде на ситуацията повлияха и резките пикове и спадове на пазарите за суровини. Острата финансова криза за известно време снижи цените на храната, но скоро те отново започнаха да нарастват.

Една от причините за това според ООН е неразумното потребление на продуктите. Проучване на британския Institution of Mechanical Engineers показа, че 30-50% от всички произведени в света хранителни продукти се изхвърлят на боклука. Икономическите загуби са съпътствани и от екологични – производството на храни поглъща средно 550 млрд куб. м. вода годишно. Този проблем засяга основно страните от Северна Америка, Европа и Азия, където има излишък на производството на храна. В САЩ и Канада например на глава от населението се губят около 100 кг продукти годишно, в Европа – по 50, а в развитите азиатски страни – по 40 кг.

Хората купуват повече, отколкото реално имат нужда, по много причини – например заради различните програми на търговците на дребно, които предлагат по-обемни покупки в замяна на занижени цени. Друг фактор е нетърговският вид на много продукти – основно плодове и зеленчуци, чиято понякога неестетична форма отблъсква потребителите от развитите страни.

Именно те са и целта на новата програма на ОПЗ. Представителите на ООН съветват хората да си правят списъци на необходимите продукти, преди да тръгнат към магазина, и да се придържат строго към тях. Трябва още да избягваме импулсивните покупки и да не се поддаваме на рекламата, която ни кара да купуваме повече от нужната ни храна. Препоръчва се и да не се гнусим от зеленчуците с по-неправилна форма, защото те са точно толкова хранителни и вкусни, колкото и съразмерните.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Как се променят правилата за платеното паркиране в София?
И Си Дзинпин няма да присъства на срещата на Г20
Изследване на ДНК: Хитлер е имал висок риск от аутизъм, биполярно разстройство и шизофрения
Борисов: Нито Борисов, нито Пеевски може да си позволи да купува рафинерията
Теодор Георгиев, Нестле България: Гората не расте за ден, но живее за поколения
Диамантена брошка, изгубена от Наполеон при бягството му от Ватерло, се продаде за 4,4 милиона долара
Как ще се променят доходите ви след осигурителните промени през 2026 г.?
Шокиращи цени на месото отказват от щандовете и от гиросите купувачите в Гърция