Технологията с високо налягане достига до фармацевтичния сектор

Технологията с високо налягане достига до фармацевтичния сектор

Технологията за високо налягане (HPP), вече установена в хранително-вкусовия сектор, достига до все повече области. Доброто позициониране на обработката под високо налягане като решение за консервиране на храни и напитки позволява приложението й да достигне до фармацевтичния и козметичен сектор. В рамките на тази област ползите, предоставени от тази технология, се изразяват в запазване на фармацевтични продукти, изследване на нови ваксини и лекарства, както и разработване на органични козметични продукти и козметични продукти без добавки, пише eleconomista.es. 

Използването на HPP във фармацевтичния сектор дава възможност за допълнително повишаване на безопасността на вече стерилни фармацевтични продукти благодарение на микробиологичното инактивиране след опаковането. Друго възможно приложение включва разработването на нови ваксини, използващи инактивирани бактерии или вируси, благодарение на факта, че запазват своята антигенна сила непокътната. Понастоящем има няколко проучвания за разработването на нови серуми с инактивирани под налягане патогени, които са показали подобрения в техния имунен отговор.

"Технологиите за високо налягане (HPP) отварят големи възможности за разработването на нови ваксини, използващи бактерии или вируси, инактивирани от HPP, тъй като те запазват своята антигенна сила непокътната. Структурните промени в протеините и ензимите, причинени от HPPs, отварят вратата за създаването на молекули с нови функционалности или ензимен синтез на нови съединения", обяснява професор Хорхе Сарайва от Португалския университет в Авейро, експерт в изследванията на HPP.

Козметичният сектор е друга от индустриите, които залагат най-много на технологиите. Базираната в испанската провинция Алава компания Lycolab произвежда 100% естествен колаген чрез методология, базирана на сушене чрез замразяване и прилагане на високо налягане. Това им позволява да предлагат на пазара козметични продукти без консерванти или стабилизатори, които не замърсяват биологично и с период на полуразпад от пет години, без необходимост от студена или светлонепроницаема опаковка.

Предизвикателството е да се намери промишлен процес, който позволява получаването на биоколаген по начин, който зачита животните и е устойчив с околната среда.

"Намираме отговора на тази дилема в приложението на технологията за високо налягане, която ни позволява да имаме органичен, хипоалергенен, чист и дълготраен продукт. Биоколагенът е вещество, което се отделя от обикновения градински охлюв, когато е подложен на контролирани ситуации на стрес и представлява голям интерес в козметиката и медицината заради своите регенеративни и антиоксидантни свойства върху човешката кожа", обяснява Беатрис Уралде, главен изпълнителен директор и главен биолог на Lycolab.

Hiperbaric, от испанския град Бургос, е компанията, която води технологията, базирана на прилагане на високи нива на водно налягане, до 6000 бара, за няколко секунди или минути. В хранително-вкусовия сектор успява да инактивира микроорганизмите, отговорни за развалянето на храната и да запази хранителните характеристики на пресния продукт.

Технологията отговаря на нарастващото социално търсене на продукти без добавки. Техниката за съхраняване под студено налягане замества консерванти и оцветители или термични и химически обработки, като запазва техните хранителни и органолептични стойности. По същия начин тя удължава неговия полезен живот, позволявайки му да бъде изнесен на нови пазари и спомага за намаляване на хранителните отпадъци.

Секторът се разширява, особено на територията на Северна Америка, където се намират 47% от пазара. Европа представлява 25% от световния пазар, следвана плътно от Азия, която генерира 16% от бизнеса. Южна Америка и Океания представляват по 5%, а присъствието в Африка на тази технология е показателно с 1% от пазара. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ