Откриха хиляди сметки, непотърсени с години в швейцарски банки

Откриха хиляди сметки, непотърсени с години в швейцарски банки

Откриха хиляди сметки, непотърсени с години в швейцарски банки

Хиляди сметки, отворени до 1955 година и неизползвани оттогава насам, бяха открити в швейцарски банки, съобщи Welt am Sonntag.

„Безпризорните” сметки са установени благодарение на нов швейцарски закон според който през тази година банките трябва да публикуват информация за сметки, отворени поне 60 години назад и останали непотърсени в продължение на 50 години.

"Това е важна информация за банките, защото това им позволява да извършат съответните процедури по издирване на евентуалните бенефициентите до момента, в който парите трябва да бъдат предадени на правителството”, коментират за Ройтерс представители на швейцарската банкова асоциация.

По мнението на експертите ревизията на стари сметки може да помогне да се влезе в следите на спестявания на нацисти, направени още пред края на Втората световна война. Има и много други непотърсени сметки, както от швейцарци, така и от чужденци, банките не си поставят за цел да търсят конкретно и единствено нацистки сметки, добавят те.

Непотърсените с години банкови депозити са силно полемична тема в Швейцария още от времето, когато през 90-те години на миналия век Световният еврейски конгрес призова швейцарските банки да възстановят активите на жертвите на Холокоста.

Понятието „банкова тайна” е въведено в Швейцария през 1937 година, когато нацистите започват масова конфискация на парите на еврейски семейства в Германия. Именно под прикритието на банковата тайна те са имали възможност да изнасят и укриват в тайни сметки тези пари, припомня Ройтерс.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ