Технологиите правят банките по-прагматични

Технологиите правят банките по-прагматични

Технологиите правят банките по-прагматични

Технологиите ще направят банките по-прагматични и ще ги превърнат в невидими, а пътят на България към еврото е задължителен, но въпросът е кога да бъде извървян той – около тези мнения се обединиха участниците в голямата банкова конференция на Investor.bg Banking Today, която се проведе вчера в столичния хотел Hyatt Regency Sofia. По време на конференцията в два дискусионни панела на фокус бяха поставени темите за предизвикателствата пред бизнеса и финансовата сфера, присъединяването на България към еврозоната и новите технологии, които променят банките.

Ще се удължи пътят на България към еврото и трябва ли да продължава страната ни да се стреми към влизане в еврозоната на фона на динамичната международна ситуация около конфликта в Украйна, нарастващата инфлация и обезценяването на еврото от последните седмици коментираха икономистът проф. Красимир Петров, председателят на УС на Български форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян и Красимир Катев - управляващ партньор на Delta Capital Investments и бивш заместник-министър на финансите. Модератор на панела беше д-р Свилен Колев, експерт направление „Банкова политика и анализи“ в Асоциация на банките в България.

„Дали България трябва да се присъедини към еврозоната е напълно безсмислена тема. Трябва, категорично, защото това ще повиши кредитния ни рейтинг, ще доведе до намаляване на спредовете и ще улесни достъпа до спасителните кредитни линии на ЕЦБ в случай на нужда. Както при Гърция – добре е да имаш голям и влиятелен приятел с дълбоки джобове. Освен това приемането на еврото ще намали трансакционните разходи. Да не говорим, че по този начин ще затвърдим нашата геополитическа принадлежност към цивилизационния свят“, каза финансистът Красимир Катев относно присъединяването на България към единната валута.

Според банкера Левон Хампарцумян приемането на еврото е ангажимент на страната още от влизането ѝ в Европейския съюз, макар и за изпълнението му да не е заложен срок и да не са предвидени санкции, ако не се случи.

„Въпросът не е дали да се присъединим към еврото. Въпросът е кога да стане това и смятам, че колкото по-бързо, толкова по-добре, защото то ще бъде като геополитическа котва в една несигурна среда, от която ще имаме много повече плюсове. 0,4% от стопанския оборот на ЕС идва от България, но ако се оправим икономически, ще стигнем до 1-1,5%“, сподели Хампарцумян.

По време на първия панел на Banking Today друго мнение по повод приемането на единна валута изрази икономистът проф. Красимир Петров. По негови думи еврото е загубило своята сила и стабилност и вече се разглежда като "долнопробна валута" още от кризата от 2008 г. „Оттогава политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) е политика на бананова република. За няколко години ЕЦБ буквално утрои паричната си маса, което показва колко слабо е еврото“, каза Петров.

В бъдеще банките ще станат невидими, смятат експерти, участвали във втория панел на Banking Today, посветен на темата „Технологиите и банките“, с модератор главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов. Деница Маджунова, ръководител отдел "Физически лица" в ПроКредит Банк, обясни, че в годините на пандемия приоритет при банките е станало привличането на хора, с които да се извърши дигитализацията.

„Промените минаха през трансформация на изживяването. В началото имаше страх от неизвестното, резистентност, но то премина в доверие и хората ги оцениха и никой не иска да се върне назад заради качеството на услугите и спестеното време“, посочи тя.

Банките са близо до клиентите и успешното кредитиране е доказателство за това, увери Иван Иванов – директор „Банкиране на дребно“ в БАКБ. Същото мнение изрази и Борислав Диков – началник отдел „Дигитално банкиране“ в Пощенска банка, като коментира, че клиентите са оценили дигиталните канали като предимство и банките са насочили инвестициите си към тях.

По думите му заради предпочитанията на клиентите офисите на банките няма да изчезнат в бъдеще. Той обясни, че за тези от тях, които не искат само интернет банкиране, Пощенска банка разполага с 80 локации, в които се правят операции и на каса. „В тези зони се съчетава дигиталното и физическото като пример за разнообразие“, посочи Диков.

Участниците във втория дискусионен панел коментираха още сигурността за банките и за техните клиенти. Според Недялко Димитров - оперативен ръководител „Продуктово развитие“ в Нетера, в геополитическата несигурност сред най-важните условия е банките да съхраняват информацията.

Даниел Алексиев - директор „Финтех услуги“ в БОРИКА, отбеляза, че организацията, която е в основата на платежната система в България, предоставя на потребителите специална уеб платформа за бърз и лесен отдалечен достъп до финансовия им профил.

Тенденцията при разплащанията е трансакцията да изчезне и да не се налага да влизаме в при-ложения, за да правим банкиране, а финансовите услуги да бъдат внедрени в операционната сис-тема. Това мнение по време на Banking Today застъпи пък Георги Георгиев - Manager Software Architectures, Smart IT, част от MFG. „Все повече компании ще излязат като конкуренти на пазара, в световен мащаб тези услуги ще са свързани помежду си при разплащанията с идентификации в едно приложение. Това ще добавя стойност за потребителите и ще надгражда, като всеки ще притежава своя система в джоба си“, обясни той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ