Deutsche Bank e на печалба за седмо поредно тримесечие

Deutsche Bank e на печалба за седмо поредно тримесечие

Deutsche Bank e на печалба за седмо поредно тримесечие

Германската банка Deutsche Bank отчете днес седма поредна тримесечна печалба, но предупреди, че настоящата бизнес среда е „предизвикателна“ и „натискът върху разходите се е засилил“, предаде Си Ен Би Си.

Германският кредитор заяви, че нетната му печалба е достигнала 1,06 млрд. евро през първото тримесечие на годината. Анализаторите очакваха печалба от 1,1 млрд. евро за периода, сочат данни на Refinitiv

„Deutsche Bank е по-стабилна и устойчива, отколкото е била от много години. Данните ни за първото тримесечие показват това ясно“, каза главният изпълнителен директор Кристиан Зевинг в писмо до служителите в сряда.

В отчета си обаче банката отбеляза, че перспективите за тази година са предизвикателни.

„Въпреки несигурността, произтичаща от войната в Украйна, и оставащите предизвикателства, свързани пандемията COVID-19, ние възнамеряваме да продължим да изпълняваме нашата стратегия по дисциплиниран начин, фокусирайки се върху подобряване на устойчивата рентабилност чрез нарастване на приходите в нашия основен банков бизнес, като същевременно оставаме дисциплинирани по отношение на разходите и капитал. Сегашната среда обаче е все по-предизвикателна и натискът върху разходите се засили“, посочиха от банката.

Нарастващата инфлация и реакциите на централните банки разтърсиха пазарите напоследък и предизвикаха значителна несигурност за бизнеса, включително и за банките. Внезапна промяна в паричната политика може да повлияе на резултатите на компаниите от финансовия сектор.

Всички подразделения на Deutsche Bank отчетоха по-добри резултати в сравнение със първото тримесечие на миналата. При инвестиционното банкиране приходите са по-високи с 15%.

Експозиция към Русия

На 11 март Deutsche Bank заяви, че ще прекрати операциите си в Русия – голям обрат в сравнение с първоначалната позиция на банката, когато избухна войната в Украйна. Германската банка заяви, че се присъединява към множество международни партньори в напускането на страната в отговор на нейната инвазия в Украйна и произтичащите от това оперативни ограничения.

В резултат Deutsche Bank заяви, че е намалила експозицията си към Русия през първото тримесечие. Брутната кредитна експозиция беше намалена с 5% до 1,3 милиарда евро, а нетната експозиция по заеми е намаля с 21% до 0,5 милиарда евро през тримесечието.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ