Парите на държавата съсредоточени в 5 банки

Парите на държавата съсредоточени в 5 банки

Близо 3 млрд. държат на депозити в търговски банки държавата и общините. Това показват актуални данни на БНБ.

Според данните на Централната банка, държавните пари са съсредоточени в 5 банки.

Най-голяма е сумата в Първа инвестиционна банка (ПИБ) – 815,2 млн. лв. Те най-вероятно са част от ликвидната подкрепа от 1,2 млрд. лв., която банката получи от държавата миналото лято.

На второ място по привлечени средства от държавата и общините е Общинска банка с 414,2 млн. лв. Мажоритарен собственик на банката е Столичната община, а акции в нея имат и други местни власти. Затова кметовете от години предпочитат да държат парите си в институцията, в която местните власти са собственик, коментира „Преса”.

В УниКредит Булбанк на депозит са оставени 335 млн. лв. от държавните и общинските пари.

Влоговете в Инвестбанк са за близо 278 млн. лв., а тези в ДСК - 225 млн. лв.

БНБ отчита още ръст на активите на банковата система, голяма ликвидност и намаление при необслужваните кредити. Печалбата на търговските банки към края на март е над 285 млн. лв., което е с 61 млн. лв. повече в сравнение с резултата година по-рано.

Сред фирмите, които държат голяма част от парите си в една банка, изпъква "София тех парк" с 95,9%. Те обаче нямало как да се разпръснат, защото идват по линия на еврофинансирането и попадат в графата "сметка със специално предназначение", съобщи 3-news. Освен "София тех парк" над лимита от 25% е и държавното предприятие, което върви към приватизация - "Ел Би Булгарикум". Малко над 30 на сто от депозитите на компанията все още са блокирани в КТБ. "Ел Би" има още 7 сметки в различни банки. Нарушител е и Държавната консолидационна компания, в която по закон влиза част от приходите от приватизация. Макар и минимално - с 0.33% над лимита, компанията също не спазва закона заради блокирани пари в КТБ. От справката на министерството не става ясно точно колко пари са останали в банката.

Любопитно е, че само една от енергийните фирми - "Булгартрансгаз", държи 28% от парите си в една банка, показа справка на в. „Сега". През първото тримесечие обаче сумата е намаляла от 36% от общия размер на средствата, обясняват от енергийното министерство.

Към септември миналата година, когато под шапката на икономическото министерство попадаха и енергетиката и туризма, се оказа, че 5 от енергийните мастодонти държат голямата част от средствата си в една банка. Така повечето от парите на БЕХ, Националната електрическа компания, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" се оказаха в КТБ. Единствено ЕСО държеше над 25% от средствата си в банки, различни от трезора на Цветан Василев - ЦКБ, Уникредит Булбанк и Експресбанк. Към септември в трите банки са попадали около 30% от парите на системния оператор.

Три месеца по-късно - през декември 2014 г., ситуацията леко се промени. Все пак 4 дружества - ЕСО, "Мини Марица-изток", "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" продължиха да държат над 25% от парите си в една банка. За последните три компании това отново е КТБ, а ЕСО има сметки в 6 банки, но над една четвърт от парите си държи в три от тях - ЦКБ, Уникредит Булбанк и Сосиете Женерал Експресбанк.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ