Фондът на фондовете стартира кредитна линия за 96.2 млн. лв. за бизнеса

Фондът на фондовете стартира  кредитна линия за 96.2 млн. лв. за бизнеса

Фондът на фондовете стартира кредитна линия за 96.2 млн. лв. за бизнеса

Финансов ресурс от 96.2 млн. лв. от портфейла на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще бъдат предоставени на бизнеса през клоновата мрежа на седем банки: БАКБ, Банка ДСК, ОББ, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Токуда Банк и Уникредит Булбанк.  Това съобщиха от Фонда на фондовете. Програма „Възстановяване” представлява портфейлна гаранция, която ще позволи на банките в страната да ускорят предоставянето на нови кредити в подкрепа на малките и средни предприятия.  

Гаранционните инструменти по програма „Възстановяване" дават шанс за развитие на бизнеса в условията на растяща инфлация и криза. Условията на гаранцията подсигуряват кредитите да бъдат отпускани в кратки срокове с минимална административна тежест и без необходимост от предоставяне на материално обезпечение.

Фондът на фондовете ще поеме до 80% от кредитния риск на банките партньори за всеки нов кредит, предоставен по програмата. Потенциалните загуби за публичния ресурс са ограничени до 50% от общото покритие за портфейла.

Крайните получатели ще бъдат подкрепени с нови кредити в размер на 240.4 млн. лв. Основните предимства по програма „Възстановяване“ са: улеснен достъпът до бизнес кредити за българските МСП с минимум тригодишна история; финансиране без изисквания за материални обезпечения, с изключение на лични гаранции, предоставени от собствениците; одобрение и усвояване в съкратени срокове; възможност за дванадесетмесечен гратисен период по главницата; достъп до дългосрочно кредитиране до 84 месеца; намаляване на административната тежест за клиента до минимум; кредитиране до 3 млн. лв., но не повече от 70% от оборота за 2019 или 2020 г., според това за коя от годините оборотът е бил по-голям; до лимита, определен по de minimis.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ