Съдът обяви КТБ в несъстоятелност

Съдът обяви КТБ в несъстоятелност

Софийският градски съд (СГС)  обяви Корпоративна търговска банка (КТБ) в несъстоятелност. В решението се определя началната дата на неплатежоспособността – 06 ноември 2014 г. - датата на отнемане на лиценза. С решението се прекратява цялостанта дейност на КТБ.

Съдът постановява обща възбрана и запор върху имуществото на банката и започване на осребряване на активите, включени в масата на несъстоятелността на КТБ. Решението подлежи на незабавно изпълнение от датата на постановяването му, съобщиха от СГС. Решението може да се обжалва и протестира пред САС в седмодневен срок от връчване на препис от същото.

Оттук нататък следват всички описани в Закона за банковата несъстоятелност процедури, посочи министърът на финансите Владислав  Горанов.

„Много е вероятно сегашните временни синдици да бъдат определени за постоянни и всичко, което се говореше преди датата на фактическата несъстоятелност - започват едни много сложни процедури, които в рамките на българския съд ще гарантират всичко необходимо, така че откраднатото от КТБ да бъде върнато там и кредиторите на КТБ, които не са удовлетворени от имуществото в КТБ, в това число най-големия кредитор - ФГВБ, да бъдат равнопоставени и еднакво удовлетоврени”, уточни  Горанов.

Припомняме, на 20 юни 2014 г. КТБ прекрати всичките си банкови операции след изчерпване на ликвидност. Банката беше поставена под специален надзор от страна на БНБ. Сагата с банката приключи през ноември, когато Централната банка отне лиценза на КТБ.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ