Цветан Василев търсел усилено изход от кризата с КТБ

Цветан Василев търсел усилено изход от кризата с КТБ

Цветан Василев търсел усилено изход от кризата с КТБ

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев усилено продължавал да работи върху модела за преструктуриране на банката съвместно с партньорите от Фонда на Султаната на Оман и други заинтересовани инвеститори. Това заяви лично той в сайта си.

„Вярвам, че сме близо до представяне на принципно решение за оздравяването на банката, което да е в пълно съответствие с нормативно установените изисквания за капиталова адекватност и ликвидност”, заявява Цветанов.

„Моята роля и внимание в настоящия момент са съсредоточени в предоставяне на цялостен концептуален план и координация на действията за излизане от кризата чрез намиране на адекватно съотношение между капиталова адекватност и ликвидност, в това число и осигуряването на ликвидни активи, финансирани от банката досега, които да улеснят бъдещите инвеститори в решението им да участват в преструктурирането”, подчертава Цветан Василев.

В коментара си Василев многократно обвинява БНБ и нейният управител Иван Искров за бездействие и бягане от отговорност, „имащи съществен принос както за изпадането на КТБ в настоящата криза, така и за поставянето на карта на финансовата стабилност на страната”.

Цветанов предупреждава, че ако „БНБ и останалите държавни органи продължават да прилагат политика на двоен стандарт спрямо различните финансови субекти, като прехвърлят цялата тежест и отговорност за справянето с кризата на новите инвеститори, това непременно ще доведе до финансова катастрофа с огромни щети за цялата държава, бизнеса и домакинствата”.

„Резултатът няма да е фалирането на една финансова институция, а на бизнес, успешно обслужван от банката досега и генериращ стотици милиони лева. Тази „дупка“ няма да може да бъде запълнена по никакъв начин, имиджът на страната ще бъде окончателно сринат пред международните инвеститори. Не бива да има каквото и да било съмнение, че при подобен развой на събитията всички потърпевши от действията и бездействията на държавните органи и централната банка ще потърсят отговорност на държавата и виновните лица”, допълва Цветан Василев.

Коментарът му идва дни, след като БНБ съобщи, че е изпратила писма до двамата най-големи акционери в КТБ („Бромак" с мажоритарен собственик Цветан Василев и Оманския фонд) и ще очаква от тях до края на август конкретни предложения за ангажимент в съответствие с действащото законодателство в България и ЕС относно съдбата на КТБ.

Централната банка предупреди, че преди да се направи ясна оценка на качеството на активите и капиталовата адекватност на Корпоративна търговска банка, не е възможно да бъдат взети никакви законово обосновани и обвързващи решения за бъдещето на банковата група КТБ.

Целия коментар на Цветан Василев може да прочетете ТУК.

На 28 юли прокуратурата обвини Василев в длъжностно присвояване в особено големи размери и го обяви за издирване. Предполага се, че в момента той се намира в съседна държава.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ