Борисов: По-добри условия за бизнеса от тези у нас няма в Европа

Борисов: По-добри условия за бизнеса от тези у нас няма в Европа

„По-добри условия за бизнеса в Европа няма като данъчна система.” Това заяви премиерът Бойко Борисов на дискусията на „Стандарт" и КРИБ „Да! На българската икономика".

„Няколко години живяхме в най-тежка финансова криза, светът се тресеше. Успяхме да се справим с нея в предишния мандат. Когато кризата си отиде, България се удави. От 4 декември досега сме дали близо 3,6 млрд. лева на над 100 000 вложители в КТБ.Експериментът мина, пасивите ги знаете всички, спрени всички еврофондове. С една дума експериментът от година и половина България да остава без еврофондове да не го допускаме като нация", заяви Борисов.

Всеки казва държавата да даде пари, продължи премиерът и подчерта, че държавата събира пари само от две агенции- данъчни и митници. „При 10 данък колко да събира държавата?", попита реторично той.

По време на дискусията председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че България има потенциал да бъде с двуцифрен ръст на БВП.

„Над 800 хиляди работещи има във фирмите на КРИБ. Осигуряваме 3/4 от БВП и не по-малко от 3/4 от износа. Защитаваме интереса на работодателите. Като говорим за българската икономика, бих искал да кажа, че не я виждам без качествени и иновативни продукти. За нас растежът не е да чакаме пари от държавата и еврофондовете", заяви Домусчиев.

По думите му, растежът е в създаването на хубав продукт, който да се продава навсякъде по света, както и да се откриват нови работни места. „Нямаме нужда държавата да ни дава пари, тя трябва да създаде такива рамки, че спокойно да правим бизнес и тези, които не спазват правилата да бъдат наказвани. Смятам, че България има потенциал да бъде с двуцифрен ръст на БВП", каза още Кирил Домусчиев.

„В КРИБ членуват компании от всички сектори на икономиката. Ние не дискриминираме по отношение на собствеността на компанията – тя може да бъде както от България, така и чуждестранна или мултинационална собственост. Важното е, че процесът на производство е в България, че се плащат данъци, заплати и осигуровки в България, което прави стоката българска", посочи Домусчиев.

„Ето това българско производство трябва да бъде насърчавано – качественото, което води до растеж и предполага иновации. Затова и ще връчим награди точно в тези три категории", допълни председателят на КРИБ..

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ