Българската търговия - едва 0,2% от световната

Българската търговия - едва 0,2% от световната

Българската търговия - едва 0,2% от световната

Делът на българската търговия на световния пазар е едва 0,2%, показа анализ на Българската стопанска камара, цитиран от БНР. Нареждаме се на 62 място сред износителите, като скок има в износа на електроенергия, пшеница и слънчогледови семена.

Най-добре върви търговията със семената, която през миналата година е отбелязала ръст от 143%, което ни нарежда на второ място в света след Румъния. Износът на пшеница през 2011 г. е скочил с 60% и е на почетното 11 място в глобален мащаб. Продали сме с 10% повече ток и успешно търгуваме медикаменти с Русия, Германия и Румъния.

През последните пет години износът на електроника и електротехника расте годишно със средно 17%, а на машини – с около 4%. Губим обаче пазарен дял в износа на стомана, желязо и облекла.

Внасяме от чужбина най-вече нефтопродукти, електрооборудване, машини, автомобили и руди, показа проучването. Вносът се отличава с по-слаба динамика от износа и България остро се нуждае от инвестиции в производства на високотехнологични продукти с голяма добавена стойност, които да се превърнат във важна износна стока на страната ни, показва анализът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ