Вълна на недоволство се надига в Ирландия

Вълна на недоволство се надига в Ирландия

Сценарият от Гърция с нестихващи граждански протести, е на път да се повтори и в Ирландия. Десетки организации призовават хората да излязат на улиците, пише „Айриш таймс”.

Синдикалистката групировка „Конгрес“ е призована да подкрепи радикално решение за нанасяне на удар на банките в Ирландия с всеобща ипотечна стачка.

Дейв Хюс, заместник генерален секретар на профсъюза, заяви че работниците имат силата да отправят предизвикателство към осакатяващите вноски по дълга, пред които е изправена държавата.

„Конгрес” и повечето икономисти вече признават, че ирландският дълг е неизплатим и няма морално оправдание за това защо само ирландските данъкоплатци да го изплащат. "Въпреки това като нация, ние продължаваме да плащаме”, коментира Хюс.

Според организацията протестът трябва да бъде пренесен към самите банкови институции и международни пазари, лишавайки ги от единствения им ресурс – желанието на хората да плащат.

В началото на годината Ирландия получи международна финансова помощ в размер на 85 млрд. евро, като 35 млрд. евро отидоха за силно закъсалия банков сектор.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ