Гърция клекна пред международните кредитори

Гърция клекна пред международните кредитори

Гърция клекна пред международните кредитори

Закъсалата Гърция се отказа от идеята за провеждане на преговори с цел смекчаване условията на чуждестранната финансова помощ , след като кредиторите ясно показаха, че не са готови на отстъпки.

Новият гръцки премиер Андонис Самарас проведе първата си среща с представители на международните кредитори и се опита да ги убеди, че правителството полага усилия да изправи икономиката на крака, а в същото време да потърси и възможни отстъпки от спасителните условия, за да спре ръста на безработицата и задълбочаването на рецесията.

Според запознати източници Самарас е обещал амбициозна програма на приватизация в замяна на по-леки условия по отношение на заплатите, пенсиите и планираните съкращения в публичния сектор. Международните кредитори обаче са запазили твърда позиция. Тяхната основна цел е да направят оценка на плановете на правителството. Очаква се да има нови преговори по-късно този месец след представянето на техническия доклад за Гърция, коментират гръсцки медии.

Министърът на финансите Янис Стурнарас каза в интервю, че коалиционното правителство, преди да иска предоговаряне на условията по одобреният през февруари пакет финансова помощ в размер на 174 млрд. евро, първо трябва да ускори реформите.

„Програмата не се изпълнява и ние не можем нищо да искаме от кредиторите, докато не се върне в рамките на програмата. Светлина в края на тунела има, но тунелът е дълъг”, подчерта той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ