Данъчни облекчения за бизнеса при предоставяне на стипендии

Данъчни облекчения за бизнеса при предоставяне на стипендии

Данъчно задължени лица, които предоставят стипендии на ученици и студенти, ще намаляват финансовия си резултат с размера на стипендиите. Това ще е в сила само ако задължително им се осигури след завършване на обучението работа за период, не по-малък от срока, за който е предоставена стипендията. Това предвиждат промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, внесени от левицата, които бяха приети на първо четене в парламента, предаде „Дарик”. 

По този начин се осигурява възможност за първо работно място на младите хора, намаляване на разходите за социално подпомагане, а като цяло се намалява и бедността, пише в мотивите на вносителите.

„Могат да го правят за най-малко 12 месеца, тоест година и най-много за 24 месеца, тоест две години. Ако са му плащали една година, след това поне една година трябва да го наемат на работа. Ако са плащали две, поне две години трябва да го наемат на работа“, обясни Корнелия Нинова от левицата.

Според вносителите връщането към тази изпитана в миналото организация дава възможност на бизнеса на „отгледа” и моделира свои кадри, като ползва за период до 24 месеца облекчения при данъчното облагане. В промените е предвидена възможност, ако работодателят не изпълни задълженията си и не наеме получавалия стипендия, облагаемата основа на годишния финансов резултат да се увеличи с размера на ползваното облекчение.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ