Европа не може да спре "Южен поток", обяви шефът на "Газпром"

Европа не може да спре Южен поток, обяви шефът на Газпром

Европа не може да спре "Южен поток", обяви шефът на "Газпром"

Европейската комисия не може да спре реализацията на проекта „Южен поток", никой не може да ни забрани да строим." Това заяви в руско телевизионно предаване изпълнителният директор на "Газпром", Алексей Милер.

През декември 2015 година първият газ по участъка през Черно море ще дойде в България, в Европейския съюз, посочи още той.

Милер заявява публично тази позиция дни след като Европейската комисия излезе с Комюнике до Европейския парламент и Съвета за европейска стратегия за енергийна сигурност, с което поиска проектът „Южен поток" да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство. Освен това ЕК обяви, че ще вземе мерки срещу България за участието й в проекта. Междувременно Гърция заяви интерес към проекта и пожела трасето да бъде отклонено през нейна територия.

Русия заведе дело в Световната търговска организация срещу ограниченията на Третия енергиен пакет на ЕС, който не позволява компаниите, добиващи газ, да притежават и магистралните газопроводи.

Според предварителните разчети  „Южен поток" трябва да започне доставки на газ през декември 2015 година. Газопроводът ще преминава през акваторията на Черно море към страни от Южна и Централна Европа с цел диверсификация на маршрутите за експорт на руски газ.  Общият обем на инвестициите е в размер на 25 милиарда евро. Черноморският участък ще бъде с дължина 900 километра и ще бъде разположен на максимална дълбочина 2 250 метра. По офшорния газопровод се планира да преминат 63 млрд. кубични метра (2,2 трлн. кубични фута) природен газ годишно.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ