ЕК ни спря плащанията по ОП „Околна среда”

ЕК ни спря плащанията по ОП „Околна среда”

Европейската комисия ще преустанови междинните плащания по Оперативна програма „Околна среда“. За настоящия програмен период, докато не бъде извършена пълна финансова проверка на проектите и възложените обществени поръчки за последните три години. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите, позовавайки се на официално писмо от ЕК.

В писмото се съобщава, че разплащанията по искания за междинни плащания по програмата ще са спрени, докато Европейската комисия не получи увереност, че българските институции са предприели описаните в писмото корективни мерки.

Решението и последвалото писмо са в резултат на констатациите на одит, който дефинира недостатъци на системата за управление и контрол на програмата. Констатира се, че Управляващият орган не е идентифицирал нито един от пропуските и нередностите, установени по време на одита.

Българските власти са поканени да вземат корективни мерки в няколко направления: подобряване на системите за управление и контрол на оперативната програма, пълен или на извадка преглед на проектите от 2010-2013 г.,който да доведе до налагане на финансови корекции за ясно дефинирани нарушения в обществените поръчки, преглед на проведени одити за 2011 и 2012 г.

Всички мерки трябва да бъдат проведени в тясно сътрудничество между Управляващия орган на Оперативна  програма „Околна среда“ и националния Одитиращ орган.

„МОСВ, Министерство на финансите и вицепремиерът по еврофондовете работят по съгласуването на обща програма за действие, която  да гарантира най-бързо изпълнение на изискванията, ефективно подобрение на работата и успешно завършване на проектите, подкрепени от  ОП „Околна среда“, съобщиха от екоминистерството.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ