Рецесията в Испания се задълбочава

Рецесията в Испания се задълбочава

Рецесията в Испания се задълбочава

Икономиката на Испания през последното тримесечие на 2012 г. се е свила с 0,8%, което представлява най-големият спад от второто тримесечие на 2009 г. насам. Спадът е с 0,1 процентни пункта повече спрямо първоначално обявеното свиване на БВП от 0,7%. За цялата минала година испанската икономика се е понижила с 1,4%, показват окончателни данни на испанския статистически институт, цитирани от „Франс прес”.

Публичният дефицит на Испания е достигнал 6,74% от размера на брутния вътрешен продукт на страната през 2012 година, като 1,73% от него е бил дефицитът на автономните региони. Това заяви днес испанският министър на бюджета Кристобал Монторо, като подчерта, че страната няма нужда от нови мерки за икономии.

Министърът заяви, че данните са резултат от „големите усилия” на Мадрид. За миналата година испанското правителство си беше поставило за цел да намали дефицита до 6,3% от БВП, като ограничи този на автономните области до 1,5%.

В публичният дефицит за миналата година не е включена европейската помощ за рекапитализирането на испанските банки. Ако помощта от 40 милиарда евро, дадена от Европа на Испания да изчисти банковия си сектор, бъде добавена към дефицита, то той ще достигне близо 10% от БВП или повече в сравнение с 2011 г.

Заради непрекъснато свиващата се икономика европейските кредитори заявиха, че програмата за финансова помощ за Испания може да бъде облекчена. Еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен намекна, че на Испания може да бъде дадена повече свобода за изпълнение на строгите бюджетни цели, определени от ЕС за спасяването на четвъртата по значение икономика на еврозоната от банкрут.

През януари Международният валутен фонд начерта мрачна прогноза за Испания. Според последния доклад на МВФ през 2013 г. страната ще претърпи по-голяма рецесия, отколкото през 2012 г. Фондът обяви, че БВП на страната през настоящата година ще се свие с около 1,5%. Есенната прогноза беше за понижение от 1,4%.

В същото време безработицата в Испания достигна нови висоти през последното тримесечие на 2012 г. За периода октомври-декември миналата година безработните в страната са се увеличили с 187 300 души до 5,97 млн. Коефициентът на безработицата в Испания през третото тримесечие е бил 26,02%, което е най-високото ниво от 1976 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Цитат на деня
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Yum! Brands купува над 200 ресторанта на EG Group в Обединеното кралство и Ирландия
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември