Всеки има право на компетентно управление

Всеки има право на компетентно управление

Всеки има право на компетентно управление

Представете си, че оценявате изпълнението на проект, който току що се е провалил с един от вашитe хора и сте го попитали защо. „Поради много причини. Бяхме зависими от други хора, които не знаеха какво правят. Плюс това, никога не сме имали реална стратегия или план, по който да се движим. Изискванията се променяха всеки ден. Всъщност Джак (от висшия мениджмънт) никога не е разбирал проекта и затова не ни беше от помощ".

Каква би била вашата реакция? Подозирам, че част от вас биха си помислили: „Не може да говори така! Това е неподчинение! Така не може да се работи!“

И бихте били прави. Това не е приемлив начин на работа. Знаем, че във всички компании имате правото да имате очаквания само от тези, които са под вас. Но не и от тези, които ви ръководят. Хората обаче със сигурност имат очаквания от тези над тях в йерархията, но срещат малко или никакво признаване на тези очаквания. 

Не казваме, че всички от тях са подходящи. Много от тях са наивни, егоистични и проблемни. Но в едно от тях наистина вярваме:

Хората имат право на компетентно управление.

Това не е нова идея. Дори и в римско време се е казвало, че всеки войник има право на компетентно командване. По същия начин, вашите хора очакват това от шефа си. Те трябва да очакват това по същия начин, по който очакват да получат необходимите им ресурси за работата, която им е възложена. И те трябва да могат да обсъждат тези очаквания с вас, шефа си, точно както и вие обсъждате вашите очаквания с тях.

Звучи добре на теория. Но вероятно си мислите: „Какво знае тя? Има милиони книги написани по темата.“

Какво включва доброто управление? Какво правят шефовете, за да направят хората си продуктивни. Не можем да спорим за точната формулировка на това, има някои елементи, които наричаме „3 императива“. Управлението на себе си, управлението на вашата мрежа и управлението на екипа ви. Това е, което всички мениджъри трябват да се стремят да направят добре.

Ето какво очакват от вас:

Хората ви очакват да бъдете надеждни. Доверието се основава на компетентността и характера, т.е. хората очакват от шефа си, че ще знае какво да прави и как да го направи, ще притежава основни ценности, стандарти, междуличностни умения, емоционална зрялост, и ще подкрепя работата на другите.

Очакват да създадете екип. Успехът идва с внимание и сътрудничество. Работата в група не е равнозначна на работа в екип. Хората очакват от вас да ги сплотите и да сте двигателят, който ги задвижва, за да работят като една машина.

Очакват да разпознавате тяхната индивидуалност и да подкрепяте развитието им. Хората искат да принадлежат на себе си и да бъдат признавани. По този начин ефективният мениджър знае как да работи с отделните членове на екипа си и да отчита техния принос.

Линда Хил за Harvard Business Review

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ