Как учителят на Стив Джобс и Джеф Безос разбираше дали някой е лидер

Manager News

Един човек може да има най-впечатляващата титла в организацията и все пак той да не е лидер. Това е смятал покойният Бил Кембъл - мъжът, известен с репутацията на един от най-добрите учители в Силициевата долина. Някогашен футболен играч на Колумбийския университет и коуч, Кембъл остава в историята като ментор на някои от най-големите и известни технологични предприемачи, включително Стив Джобс, Джеф Безос, Лари Пейдж и Ерик Шмид, разказва Business Insider. 

Преди десетилетия бившият главен изпълнителен директор в Apple Джон Скъли назначава Кембъл да работи за компанията, привличайки го от Kodak. Кембъл бе вицепрезидент маркетинг на Apple.

Скъли сподели един от най-добрите съвети, които е получавал от Кембъл и който ще му остане за цял живот: "Титлата на един човек го прави мениджър. Но неговите хора решават дали той е лидер и зависи от него да се издигне до такъв".

Кембъл е имал много простичък и незабавно безотказно работещ метод веднага да провери дали някой е мениджър или лидер: мненията на останалите, които се предполага, че води и вдъхновява. Самият той споделя, че осъзнава разликата, докато е работил със Стив Джобс. 

"Истината е, че трябва да си спечелиш лидерство от хората, с които работиш и които работят за теб", казва Скъли пред Business Insider. "Позицията ти не означава много, ако не можеш да спечелиш уважение като лидер", коментира той. 

На по-късен етап в кариерата си Бил Кембъл е работил и в борда на директорите на Apple. Той става и главен изпълнителен директор на Intuit от 1994 до 1998 г., а после и председател на борда на технологичната компания. Настоящият директор на борда Брад Смит също споделя, че е запомнил същото нещо от Кембъл. И той, и Смит казват, че това е най-добрият съвет, който някога са получавали и че ще го помнят винаги. 

"В общи линии начинът, по който можеш да създадеш лидерството, е ако вярваш, че то не е за това да слагаш величие в хората, а да признаваш, че има величие във всеки един от тях и твоята работа е да създаваш среда, в която величието може да се появи", казва Смит. "Това е нашата дефиниция за лидерство. Ние не мислим, че това е същото нещо като мениджмънта на хора", продължава той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ