Защо да изберем точно вас?

Защо да изберем точно вас?

Защо да изберем точно вас?

Мениджърите, отговарящи за назначаването на нови служители, прекарват безброй часове, задавайки грешните въпроси по време на интервютата за работа. Много от тези срещи завършват с предложение за работа, отправено към кандидати, които изобщо не са подходящи за предлаганата позиция.

Типичните въпроси, които може да чуете по време на интервю за работа, като например: „Защо да назначим точно вас?“,  трябва да бъдат премахнати за сметка на въпросите, които елиминират всяка неяснота и могат да донесат отговорите, които мениджърите търсят.

За целта е добре да се насочите към поведенческите въпроси, тъй като резултатите от миналото са най-добрият индикатор за представяне в бъдещето. Когато задавате поведенчески въпроси, вие не отправяте питания, насочени към хипотетични сценарии, а задавате въпроси, на които трябва да се отговори с конкретни факти.

Вместо да питате кандидат за работа какво би направил в някаква хипотетична ситуация, трябва да го питате за неща, които вече е правил в предишната си работа. Интервюиращият трябва да иска детайли и да кара кандидата да се придържа към реални събития.

10 въпроса, които да зададете на кандидатите за работа

Ако компанията ви цени служителите, които имат предприемачески дух, поемат инициатива и са ангажирани с това, което правят, би било добре да включите тези 10 поведенчески въпроса в интервютата с кандидатите за работа:

  • Разкажете ни за ваша идея, която е включвала сътрудничество с вашите колеги за подобряване на бизнеса.  
  • Когато сте били молени да правите няколко неща наведнъж, как сте решавали кое е най-важното и защо?
  • Разкажете ми за случай, в който сте идентифицирали проблем с някакъв процес. Какви стъпки сте предприели за неговото разрешаване?
  • Какви процеси или техники сте усвоили, за да направите работата си по-лесна или да бъдете по-ефективни?
  • Дайте ми пример за нова идея, която сте предложили на ръководителя си през последните шест месеца. Какви сте предприели, за да реализирате тази идея?
  • Разкажете ми за ситуация, в която сте положили повече усилия, отколкото се очаква от вас, за да свършите работата си.
  • Разкажете ми за случай, когато сте идентифицирали нов, необичаен или различен подход за адресирането на някакъв проблем или за изпълнението на дадена задача.  
  • Опишете проект или идея, която е била осъществена успешно благодарение на вашите усилия.
  • Как реагирате, когато сте изправени пред препятствия, които ви пречат да постигнете някаква цел? Как ги преодолявате?
  • Всички имаме лоши и добри дни в работата. Разкажете ми за един от добрите дни във вашата работа и защо е бил такъв за вас.

Отговорите, които ще получите на тези въпроси, ще ви помогнат да оцените кандидата на база на няколко фактора: какво го мотивира, каква ще бъде най-подходящата за него среда и дали тя ще му позволи да поема инициатива и да се самоусъвършенства.

В по-голямата си част от случаите ще търсите отговори, които показват, че кандидатът за работа иска да помага на другите, да създава стойност, да прави екипа по-добър и да дава всичко от себе си, за да постига възложените му цели.

…………………..

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ