Кризата оставя българина у дома за великденските празници

Кризата оставя българина у дома за великденските празници

Кризата оставя българина у дома за великденските празници

Сериозен спад на пътуващите около великденските празници, очакват от автобусния бранш. Според техни изчисления, цитирани от bTV, по празниците около 50% по-малко хора ще пътуват в сравнение с миналата година, а онези, които все пак ще заминат на почивка, ще плащат с между 5 и 10 на сто по-скъпи билети.

Данните за очаквания брой на превозените пътници по празниците са противоречиви. Превозвачите твърдят, че се очаква ръст спрямо същия период на миналата година с 10%, но реално са предвидили наполовина по-малко автобуси, за да ги обслужат.

Очаква се през т.нар. майски празници - Великден и Гергьовден, да има около 10% ръст на туристите в страната. И въпреки кризата, около 1 милион души - с около 100 хиляди повече спрямо миналата година, ще ползват тези дни за истинска ваканция.

Въпреки че времето все още не предразполага към почивка край морето, хотелите по Южното Черноморие започнаха да се пълнят.

Независимо от бума на предварителните резервации, хотелиерите не очакват курортът Слънчев бряг да се напълни изцяло - за разлика от летните смени, които вече са почти продадени.

За Великден, хит са още СПА и селският туризъм.

Друга традиционна великденска дестинация – Гърция, вече губи позиции сред българските туристи. Само преди две години, за Великден около 300 хил. наши сънародници пътуваха до южната съседка, докато сега техният брой е наполовина.

От бранша са категорични, че броят на българите, които предпочитат да изкарат почивката си у нас се е увеличил с около 30% през последните три години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ